0



Το τατουάζ (tattoo) είναι μια μορφή τέχνης κι έχει τη δική του ιστορία. Έλα να μάθεις και εσύ την ιστορία του τατουάζ και πως μπορείς να κάνεις.





 


 


Η ιστορία του τατουάζ




 


Η λέξη tattoo, όπως είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, είναι σύνθετη και προέρχεται από δυο άλλες λέξεις. Η μια είναι η “ta” που σημαίνει κάτι το εντυπωσιακό και προέρχεται από την πολυνησιακή λέξη “ta”. Η δεύτερη λέξη, προέρχεται από τη Ταϊτή και συγκεκριμένα πρόκειται για τη λέξη “tatau” η οποία σημαίνει “σηματοδότηση” σε κάτι.


Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη σορός στην οποία υπήρχαν τατουάζ βρέθηκε το 1991. Πρόκειται για τον “Otzi”, τον άνθρωπο πάγο, όπως τον αποκαλούν. Το σώμα του βρέθηκε κατεψυγμένο σε ένα βουνό μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας και συγκεκριμένα στις Άλπεις και στην κοιλάδα Otz. Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές ήταν πως αυτό είχε πάνω του είχε 57 τατουάζ, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να τα αποκρυπτογραφήσουν. Επίσης, άνθρωποι με τατουάζ εμφανίστηκαν στις γερμανικές και κελτικές φυλές.




Ιαπωνία



Στην Αρχαία Αίγυπτο και στην Ινδία χρησιμοποιούσαν τατουάζ σαν μεθόδους θεραπείας αλλά και μεθόδους θρησκευτικής λατρείας. Την ίδια ώρα για πολλούς λαούς ήταν και σημάδια ενός καθεστώτος σε μια κοινωνία αλλά είχαν και το χαρακτήρα της τιμωρίας. Με την εμφάνιση του Χριστιανισμού, το τατουάζ θεωρήθηκε βάρβαρη παράδοση και εξαφανίστηκε από την Ευρώπη. Επανήλθε όμως τον 16ο αιώνα με τα οζοκεανικά ταξίδια.


Στις Φιλιππίνες τα τατουάζ αποτελούσαν σημάδια της κατάταξης και των επιτευγμάτων των ανθρώπων. Εκεί άλλωστε οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα τατουάζ έχουν και μαγικές ιδιότητες.

Οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι έβαζαν τατουάζ στους δούλους τους και στους εγκληματίες για να μπορούν να τους εντοπίζουν σε πιθανή απόδραση. Το ίδιο έκαναν και οι Κινέζοι τοποθετώντας τα στο σώμα των εγκληματιών για να τους στιγματίζουν.


Οι ναυτικοί




Κατά πολλούς, το τατουάζ, ήταν κάτι σαν σήμα κατατεθέν για τους ναυτικούς και τις κατώτερες τάξεις. Με την πάροδο του χρόνου όμως, πήρε καλλιτεχνική χροιά κι έγινε το χόμπι της αριστοκρατίας που διέθετε και τα χρήματα να πληρώσει τους καλλιτέχνες.

Ο άνθρωπος ο οποίος κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στον αριθμό των τατουάζ που έχει επάνω στο κορμί του, είναι ο Γρηγόρης Παύλος McLaren του οποίου το δέρμα είναι καλυμμένο 100% από τατουάζ. Ακολουθεί ο Tom Leppard, το δέρμα του οποίου καλύπτεται από τατουάζ στο 99,9%.


 

Πως αφαιρείται


Ο αποτελεσματικότερος τρόπος αφαίρεσης του τατουάζ σήμερα είναι το λέιζερ. Κι αυτό γιατί σπάει τα μεγάλα σωματίδια χρωστικής σε μικρότερα, έτσι ώστε το σώμα να καταφέρει να τ’ απορροφήσει και να απαλλαγεί από αυτά με φυσικό τρόπο.

Παράλληλα, για όσους αγαπούν τα τατουάζ αλλά δεν θέλουν να παραμείνουν στο κορμί τους για πάντα, επιλέγουν τα ονομαζόμενα προσωρινά τατουάζ, τα οποία εφαρμόζονται με χένα, στυλό ή υδατοδιαλυτό αυτοκόλλητο.


 


Πως “χτυπιέται” το τατουάζ




Τι είναι όμως το τατουάζ επί της ουσίας; Πρόκειται για μια μορφή τέχνης και αλλαγής χρώματος στο σώμα μέσω μιας χρωστικής ουσίας, η οποία εισάγεται στο δέρμα για να του αλλάξει το χρώμα. Τα πρώτα τατουάζ κατασκευάστηκαν από άνθρακα και τέφρα.

Και περνάμε στη σημερινή εποχή. Οι σημερινοί καλλιτέχνες, χρησιμοποιούν μια ειδική βελόνα που πάνω της έχει προσαρμοσμένο στο πάνω μέρος ένα ειδικό δοχείο με χρώμα.


Η βελόνα αρχίζει και τρυπάει με αλλεπάλληλα τσιμπήματα το δέρμα κι έτσι γίνεται η εισαγωγή του χρώματος στο δέρμα και συγκεκριμένα στη θέση της μελανίνης. Της ουσίας δηλαδή που παράγει ο οργανισμός μας και χρωματίζεται το δέρμα μας, αναλόγως. Μαύρο όταν μας βλέπει ο ήλιος και πιο άσπρο όταν δεν μας βλέπει.


Η θέση που εισάγεται το μελάνι στο δέρμα είναι συγκεκριμένη. Πρόκειται για σημείο από το οποίο δεν φεύγει το χρώμα και παράλληλα δεν απορροφά ο οργανισμός μας.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του είδους, τα χρώματα στα τατουάζ προέρχονται από φυτικά υλικά και εισάγονται στο δέρμα μας σε βάθος 3-5 χιλιοστών, ανάλογα βέβαια με το χρώμα. Συγκεκριμένα, το μαύρο χρώμα εισάγεται σε βάθος 3 χιλιοστών περίπου, ενώ το κόκκινο εισάγεται στα 5-8 χιλιοστά.


 Πηγή:mensday.gr

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top