0

Κάθε μέρα περνάς 8 έως και 12 ώρες καθισμένος στο γραφείο. Μόλις τελειώσεις την δουλειά σου θα πάρεις το αυτοκίνητο και θα κάθεσαι μέχρι να πας σπίτι, όπου αφού θα είσαι κουρασμένος από μια ακόμα δύσκολη μέρα θα κάτσεις να ξεκουραστείς. Και την επόμενη μέρα θα κάνεις ακριβώς το ίδιο. Περνάς όλη σου την ημέρα σε ένα γραφείο, μπροστά από μια οθόνη, πίσω από το τιμόνι ή στο καναπέ του σπιτιού σου.  Ήρθε η ώρα να σηκωθείς όμως, γιατί η καθιστική ζωή έχει επιπτώσεις στην υγεία σου.

Με την καθιστική ζωή επιβραδύνεται ο μεταβολικός ρυθμός σταδιακά.  Αν για μία εβδομάδα επί 6 ώρες την ημέρα είσαι καθιστός τότε αυξάνεται η «κακή» χοληστερόλη και η ινσουλίνη που παράγει ο οργανισμός σου δεν αφομοιώνεται από τα κύτταρα. Αν αυτό συνδυαστεί και με έλλειψη άσκησης και κακή διατροφή, τότε μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.



Όσο ο καιρός προχωρά, τότε οι μύες αρχίζουν να ατροφούν και η πρόσληψη οξυγόνου μειώνεται σημαντικά. Συνεπώς κουράζεσαι πιο εύκολα και λαχανιάζεις πολύ γρήγορα. Οι πολλές ώρες στο γραφείο, μπορεί να προκαλέσουν αυχενικό σύνδρομο κυρίως από την κακή στάση του σώματος, με πόνους στην πλάτη, στον αυχένα, ζαλάδες, πονοκεφάλους και τάση προς εμετό.

Έρευνες επίσης δείχνουν ότι οι πιθανότητες για κάποιο καρδιακό επεισόδιο είναι περισσότερες για όσους περνούν πολλές ώρες καθισμένοι, έως και 125% περισσότερο από εκείνους που κάθονται λιγότερο. Οι πόνοι στην μέση και την πλάτη είναι πιο συχνοί από ότι στους ηλικιωμένους καθώς και ο κίνδυνος θρόμβωσης στα πόδια είναι πολύ υψηλός σε όσους κάνουν καθιστική ζωή.

Ξέρεις ήδη πως όσο πιο καθιστικός ο τρόπος ζωής, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εκδηλωθεί κατάθλιψη. Πολλές οι αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην υγεία, αλλά μπορείς να κάνεις κάτι για να τις προλάβεις:


· Στην δουλειά σου να κάνεις πολλά και συχνά διαλείμματα για να περπατάς

·Να περιλαμβάνεις στον τρόπο εργασίας και δραστηριότητες που θα απαιτούν όρθια στάση, π.χ. αντί να πάρεις τηλέφωνο έναν συνάδελφο πήγαινε μέχρι το γραφείο του

·Καθημερινή άσκηση στο γυμναστήριο

·Τις ελεύθερες σου ώρες προτίμησε να περπατήσεις για κοντινές αποστάσεις αντί να επιλέξεις το αυτοκίνητο

·Βοήθησε το σώμα σου με μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή


Πηγή:manslife.gr

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top