0

Ποιος δεν έχει χωρίσει. Και ποιός δεν έχει νιώσει την καρδιά του να σπάει. Οι επιπτώσεις ενός χωρισμού, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν, όμως, δεν είναι μόνο συναισθηματικού επιπέδου.

Τι δείχνουν οι έρευνες:

Ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται 
Σύμφωνα με το Psychological Science τις πρώτες στιγμές μετά το χωρισμό οι χτύποι της καρδιάς μειώνονται, όπως συμβαίνει μετά από κάθε τύπου κοινωνική απόρριψη. 

Συναισθηματικό στρες 
Μόλις το πρώτο σοκ υποχωρήσει, συνήθως έρχεται το συναισθηματικό στρες. Οπου συναισθηματικό στρες οι γνωστές ερωτήσεις που όλοι κάνουν στους εαυτούς τους σε τέτοιες περιπτώσεις: «Τι έκανα λάθος», «Θα μείνω μόνη για πάντα;», «Μήπως ήρθε η ώρα να αρχίσω να υιοθετώ γάτες;». Το κακό δεν είναι τα ανόητα αυτά ερωτήματα που όλοι τέτοιοι ώρα θέτουν στον εαυτό τους, αλλά το γεγονός ότι το συναισθηματικό στρες επηρεάζει το νευρικό σύστημα και αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα. Είναι η αιτία, επίσης, δημιουργίας φλεγμονών. Τέλος, μπορεί να επηρεαστεί ο ύπνος, η πέψη και να πέσει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να γίνει κάποιος πιο ευάλωτος στις ιώσεις. 

Σωματικοί πόνοι 
Αν και δεν έχετε χτυπήσει κάπου και γενικά δεν έχετε κανένα λόγο να νιώθετε σωματικό πόνο, τον νιώθετε. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τον πόνο της κοινωνικής απόρριψης και της απώλειας, επεξεργάζονται και τους σωματικούς πόνους. Οπότε υπάρχει κάποια σύγχυση... 

Το μυαλό στα χαμένα 

Δεν υπάρχει λογική σκέψη και κυριαρχεί η παρόρμηση. Σύμφωνα με έρευνα η δεξιότητα της κριτικής σκέψης και ο αυτοέλεγχος χάνονται μετά από μια κοινωνική απόρριψη. 



Η φαντασία οργιάζει 
Ορκίζεστε ότι είδατε μια νέα φωτογραφία μαζί του καθώς τσεκάρατε τη σελίδα σας στο Facebook. Ναι, και αυτό γιατί ο εγκέφαλός σας εξακολουθεί να σκέφτεται ότι είστε ευτυχισμένοι. Είναι σε σοκ. 

Υπάρχει μόνο ο πρώην -Αλλά μόνο στην αρχή 
Στην αρχή δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Μόνο ο πρώην. Ωστόσο, με το πέρασμα του καιρού η εικόνα του άλλου εξασθενίζει. Και αυτό γιατί όταν αρχίσετε να αισθάνεστε μοναξιά τα επίπεδα της προγεστερόνης αυξάνονται. Πρόκειται για την ορμόνη που μπορεί να σας παρακινήσει να αναζητήσετε την κοινωνική επαφή. 

Αλωπεκία 
Και ενώ έχει περάσει καιρός από το χωρισμό, ίσως τον έχετε ξεχάσει κιόλας, ξαφνικά, παρατηρείται μεγαλύτερη, από τα συνηθισμένα, απώλεια μαλλιών. Αυτό γιατί το στρες, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της συναισθηματικής φύσεως, μπορεί να επηρεάσει τα θυλάκια των τριχών σας και να τους αλλάξει κατάσταση: Από αυτήν της ανάπτυξης σε αυτή της ηρεμίας. Αυτό προκαλεί τη λεγόμενη αλωπεκία. Ας σημειωθεί ότι το σύμπτωμα αυτό παρουσιάζεται τρεις μήνες μετά το χωρισμό γιατί ακριβώς τόσος είναι ο κύκλος ανάπτυξης των μαλλιών. Μην ανησυχείτε, όμως, θα ξαναφυτρώσουν... 




Πηγή:  iefimerida.gr 

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top