0


Υπάρχουν μερικές τροφές όπως τα superfoods, που μας γεμίζουν με ενέργεια και βοηθούν στην φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Μία τέτοια τροφή είναι το φυστικοβούτυρο. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τάση να το προσθέτουμε σε πρωινό λόγω της μεγάλης του διατροφικής αξίας και της γεύσης του. Οι περισσότερες πλέον συνταγές το συμπεριλαμβάνουν και όχι χωρίς λόγο!


Το φυστικοβούτυρο αποτελεί ένα από τα συστατικά που δεν πρέπει να λείπει από την διατροφή μας. Τα οφέλη του για την υγεία είναι αρκετά αρκεί μόνο να βάζουμε ένα μέτρο στην κατανάλωση του. Αν ψάχνεις λόγους να το προσθέσεις, ορίστε τα 4 σημαντικά οφέλη που έχει το φυστικοβούτυρο! Δες επίσης: Τα 5 χειρότερα λάθη στο πρωινό



 

4 λόγοι που το φυστικοβούτυρο κάνει καλό στην υγεία μας!

 


1) Περιέχει καλά λιπαρά




Το να σνομπάρουμε τα λιπαρά και να τα αποφεύγουμε δεν είναι πάντα ωφέλιμο για την υγεία μας. Όπως έχουμε δει τα φυτικά ακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας και ειδικά για την σωστή λειτουργία της καρδιάς. Το φυστικοβούτυρο δηλαδή, περιέχει την “καλή χοληστερόλη”, που όταν είναι σε υψηλά επίπεδα στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.


Επιπλέον, η HDL χοληστερόλη στο φυστικοβούτυρο απομακρύνει και ρυθμίζει την κακή χοληστερόλη. Έτσι η κατανάλωση του, σε ένα φυσιολογικό μέτρο, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για μία καρδιακή προσβολή. Αρκεί να αναφέρουμε επίσης ότι περιέχει σημαντική ποσότητα μαγνησίου που είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό της γλυκόζης και άρα στην ρύθμιση του μεταβολισμού μας.



2) Έχει φυτικές ίνες




 

Εκτός από το γεγονός ότι το φυστικοβούτυρο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα. Περιέχει φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι από τα πιο σημαντικά διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργεί σωστά και συμβάλουν ειδικά στην σωστή λειτουργία του εντέρου. Το φυστικοβούτυρο περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Άλλος ένας λόγος λοιπόν να το προσθέσουμε στην διατροφή μας. Αν κιόλας το συνδυάσουμε με μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως έχουμε ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ!



3) Έχει υψηλό δείκτη κορεσμού





Ας μην μας εκπλήσσει το γεγονός ότι το φυστικοβούτυρο μας βοηθά να χάσουμε κιλά. Ο υψηλός δείκτης κορεσμού που έχει δηλαδή το ότι μας κρατάει χορτάτους για μεγάλο διάστημα. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Μια κουταλιά φυστικοβούτυρο πάνω σε μία φέτα ψωμί ή συνδυασμένο με βρώμη (oats) θα μας κρατήσει γεμάτους για τουλάχιστον 2-3 ώρες. Μπορούμε ακόμα να κόψουμε σε φέτες μία μπανάνα και απαλείψουμε πάνω της λίγο φυστικοβούτυρο. Σε κάθε περίπτωση, επένδυσε σε αυτό και δεν θα χάσεις!


Δες επίσης: 5 Υγιεινά γεύματα με υψηλό δείκτη κορεσμού!


4) Έχει πολλές πρωτεΐνες




Ο ρόλος της πρωτεΐνης είναι αρκετά σημαντικός στον οργανισμό μας. Είναι απαραίτητη για την κυτταρική λειτουργία και την επιδιόρθωση τους ενώ ταυτόχρονα διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην ανάκαμψη των μυών μας και και στην ανάπτυξη της μυϊκής μας μάζας. Το φυστικοβούτυρο περιέχει ανά 100g, 25g πρωτεΐνης! Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και ευκολότερες πηγές πρωτεΐνες. Επειδή όμως τα 100g περιέχουν και 580 θερμίδες, θα προτιμήσουμε μία κουταλιά σούπας η οποία θα περιέχει μόνο 90 θερμίδες και περίπου 5g πρωτεΐνης.



Πόσο φυστικοβούτυρο μπορώ να τρώω;




Όπως είδαμε το φυστικοβούτυρο περιέχει πολλές θερμίδες. Για να μετριάσουμε αυτό το μειονέκτημα του μπορούμε να επιλέξουμε ένα φυστικοβούτυρο από 100% φιστίκια και να μην προτιμήσουμε τα εμπορικά. Επιπλέον, υπάρχουν διάφορες γεύσεις οι οποίες όμως έχουν και έξτρα θερμίδες. Για να απολαύσουμε τα σημαντικά του οφέλη πρέπει να βάλουμε όμως και ένα όριο. Μία κουταλιά της σούπας την μέρα, τον γιατρό θα κάνει πέρα! Θα λάβουμε μία σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης και τα απαραίτητα λιπαρά του που θα μας γεμίσουν με ενέργεια για να συνεχίσουμε την μέρα μας!


Πηγή:the-man.gr

 


Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top