0


Πιθανότατα έχετε δοκιμάσει τζίντζερ σε γεύματα που τρώτε καθημερινά, όπως σε smoothies, σε τσάι, στο κάρυ και τις σαλάτες. Το τζίνζερ τώρα τελευταία έχει γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων και ενδιαφέροντος, καθώς θεωρείται θεραπευτικό για μια πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως ο πόνος στο στομάχι, η καταπολέμηση λοιμώξεων, ακόμη και η μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και καρκίνου.


 


Το αρωματικό βότανο ωστόσο δεν είναι κάτι καινούργιο. Το αποξηραμένο τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί στην ασιατική ιατρική ως θεραπεία για τη διάρροια, τη ναυτία και τον πόνο στο στομάχι για χιλιάδες χρόνια, σύμφωνα με το National Center for Complementary Integrative Health .



Υπάρχει ωστόσο κάποια αλήθεια σε αυτούς τους ισχυρισμούς; Την τελευταία δεκαετία, οι επιστήμονες έχουν μελετήσει το τζίντζερ για να προσπαθήσουν να κατανοήσουν την πραγματική του δύναμη και πώς μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας. Πιο συγκεκριμένα, έχουν βρει ότι το gingerol, το δραστικό συστατικό στο τζίντζερ, μπορεί να έχει ισχυρό αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα.



Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν δύο γραμμάρια ρίζας τζίντζερ για 11 ημέρες παρουσίασαν λιγότερη μυϊκή πληγή μετά την προπόνηση σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Dental Research Journal διαπίστωσε επίσης ότι το τζίντζερ μπορεί στην πραγματικότητα να είναι εξίσου αποτελεσματικό με την ιβουπροφαίνη για την ανακούφιση από τον πόνο μετά την οδοντιατρική επέμβαση.





Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το τζίντζερ θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη κυττάρων του καρκίνου του προστάτη, ενώ άλλες έρευνες επισημαίνουν έντονα την ικανότητα του τζίντζερ να μειώνει το άγχος, καθιστώντας το τέλειο βοήθημα ύπνου.


Οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση υγιεινής διατροφής, η τακτική άσκηση και τα πρώιμα στάδια της ηλικιακής ομάδας των 50, είναι πιο αποτελεσματικοί στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.


“Η μελέτη για τον καρκίνο του τζίντζερ και του προστάτη πρόσθεσε το εκχύλισμα πιπερόριζας απευθείας στα καρκινικά κύτταρα. Παρόλο που αυτό φαινόταν να βοηθήσει, δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί εκχύλισμα πιπερόριζας απευθείας στον καρκίνο του προστάτη “, εξηγεί ο Sujay Kansagra, M.D., διευθυντής του Προγράμματος Πνευματικής Νευρολογίας Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Duke. “Οι μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει τόσο με το άγχος όσο και με τις επιληπτικές κρίσεις, αλλά δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τη χρήση του για οποιαδήποτε αιτία στον άνθρωπο”.



Επειδή το τζίντζερ μπορεί να καταναλωθεί ως χάπι, σκόνη ή φρέσκια ρίζα, κανείς δεν είναι πραγματικά σίγουρος πόσα από αυτά τα καλά πράγματα παραμένουν αφού χωνευτούν και ποια μορφή είναι η πιο ισχυρή, είναι δύσκολο να πούμε ποιες μορφές τζίντζερ έχουν το ισχυρότερο αποτέλεσμα.


Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι το τζίντζερ μπορεί να έχει κάποιες ιδιότητες κατά του θρόμβου, οι οποίες μπορεί να είναι χρήσιμες για την πρόληψη καρδιακών προσβολών, αλλά μπορεί και να είναι επικίνδυνες για όσους παίρνουν φαρμακευτικά σκεύη που αραιώνουν το αίμα ή φάρμακα υψηλής αρτηριακής πίεσης.



Παράλληλα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 1/4 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ βοήθησε να μειωθεί η ναυτία κατά 40% σε ασθενείς με χημειοθεραπεία.



Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το τζίντζερ φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Παρόλο που δεν μπορεί να είναι μια θεραπεία, η ρίζα τζίντζερ έχει μια μοναδική γεύση και είναι ένας υγιεινός τρόπος για να προσθέσετε γεύση στα γεύματα και τα ροφήματα σας. Να χρησιμοποιούμε βότανα και μπαχαρικά αντί για επιπλέον αλάτι ή ζάχαρη; Ε, δεν ακούγεται κι άσχημο!


Πηγή:manslife.gr

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top