Το τρέξιμο στην άμμο είναι δυνατή προπόνηση, πιο δυνατή όμως είναι το τρέξιμο εκεί που σκάει το κύμα είτε και μέσα στη θάλασσα.
Η άμμος ακρογιαλιά δημιουργεί μια ασταθή επιφάνεια για το πόδι σου. Προκειμένου να σταθεροποιήσεις το σώμα σου κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, το σώμα σου αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τους μικρότερους μυς στα πόδια. Για τους περισσότερους δρομείς, αυτοί οι μύες μπορεί να είναι αδύναμοι επειδή δεν χρειάζεται να τους χρησιμοποιούν τόσο πολύ όταν τρέχουν στην άσφαλτο. Ενισχύοντας αυτούς τους σταθεροποιητικούς μυς στην παραλία, προστατεύεσαι από πιθανές μυϊκές ανισορροπίες και τραυματισμούς.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Με αυτό το «κολπάκι» θα κάνεις την καλύτερη προπόνηση στην άμμο
Η επιπλέον προσπάθεια που απαιτείται για να τρέξεις μέσα στη θάλασσα σημαίνει ότι θα σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με το τρέξιμο στο δρόμο και να μειώσεις τον λιπώδη ιστό. Μελέτες έχουν δείξει ότι το τρέξιμο στη θάλασσα απαιτεί περίπου ενάμισι φορές περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με το τρέξιμο σε σκληρή επιφάνεια.
Το τρέξιμο στο νερό είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την πρόληψη τραυματισμών που σχετίζονται με μεγάλο όγκο αερόβιας προπόνησης. Το σημαντικό πλεονέκτημα της αντίστασης του νερού είναι η ισομερής ανάπτυξη των ανταγωνιστικών μυών κατά τη διάρκεια της κίνησης. Οι κινήσεις είναι πιο σταθερές και αυτό αποτρέπει επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς.
Το σώμα σου προκαλείται και γίνεται πιο δυνατό ενώ μαθαίνει να προσαρμόζεται. Το τρέξιμο σε διαφορετικές επιφάνειες μέσα και έξω από τη θάλασσα θα σε κάνει ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό δρομέα.
Το τρέξιμο στη θάλασσα είναι μια full body προπόνηση που ενισχύει τα πόδια, τα χέρια και τον πυρήνα σου. Βελτιώνει την καρδιαναπνευστική λειτουργία, αυξάνει τη μυϊκή αντοχή και δύναμη, βελτιώνει την ευλυγισία και ελαστικότητα των μυών καθώς και τη νευρομυική συναρμογή.
Το να τρέχεις με έξτρα αντίσταση, όπως η αντίσταση του νερού της θάλασσας, είναι μεγάλη πρόκληση για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Αν τρέχεις στη θάλασσα, βάζοντας το σώμα σου μέχρι τη μέση, η αντίσταση του νερού χτίζει όγκο και δύναμη στο κάτω μέρος του σώματος.
Έτσι θα οργανώσεις τη προπονήσεις σου:
Για όλο το σώμα
5 λεπτά προθέρμανση με επιτόπιο τρέξιμο στην άμμο
5 λεπτά τρέξιμο στο νερό, όλο το σώμα
Τρέξε:
5 φορές: 30 δευτερόλεπτα έντονα και στη συνέχεια 15 δευτερόλεπτα ήπια
5 φορές: 1 λεπτό έντονα και στη συνέχεια 20 δευτερόλεπτα ήπια
2 φορές: 2 λεπτά έντονα και μετά 1 λεπτό ήπια
5 λεπτά αποθεραπεία με ήπιο τρέξιμο μέσα στο νερό
Για τα πόδια
Προθέρμανση
5 λεπτά: Tρέξιμο μέσα στη θάλασσα κατά μήκος της ακτής, με το σώμα μέχρι τη μέση στο νερό.
10 λεπτά: Τρέξιμο στην άμμο (πέντε σε μαλακή, πέντε σε σκληρή -υγρή) και ξανά μέσα στο νερό, μετά πάλι μέσα στη θάλασσα, κ.ο.κ.
5 λεπτά: Γόνατα ψηλά μέσα στο νερό
Αποθεραπεία με βάδισμα ή ήπιο τζόκινγκ
Αποκατάσταση μετά από τρέξιμο στη θάλασσα
Είναι φυσιολογικό να νιώσεις μυϊκό πόνο μετά από το τρέξιμο στη θάλασσα. Όσο πιο γρήγορα μπορείς να κάνεις αποκατάσταση, τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψεις στο νερό. Μία από τις καλύτερες συμβουλές για να επιταχύνεις την αποκατάστασή σου είναι να καταναλώνεις πρωτεΐνες, απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών. Επίσης μην ξεχάσεις την ενυδάτωση! Θα καταναλώσεις πολλές θερμίδες και υγρά κατά τη διάρκεια αυτών των προπονήσεων. Ακόμα κι αν επιπλέεις στο νερό, η αφυδάτωση καραδοκεί. Ενυδατώσου καλά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τρέξιμο στη θάλασσα.
Πηγή:activeman.gr
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.