Καμιά φορά το αυτονόητο είναι το πιο δύσκολο πράγμα. Στην ηλεκτρονική ζωή μάλιστα, πολλά πράγματα είναι αντιδιαισθητικά και μπορεί να υποπέσεις σε σφάλματα που δεν θα υπέπιπτες στην πραγματική ζωή. Το Facebook είναι μια τέτοια περίπτωση που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από το επιλέγεις το κοινό σου μέχρι το τι πληροφορίες και ειδήσεις μοιράζεσαι. Ιδού τι πρέπει να προσέξεις.
Δείτε επίσης:
1. Τσέκαρε αν οι ρυθμίσεις ασφαλείας είναι αυτές που πρέπει. Περιόρισε την πρόσβαση σε αγνώστους και μοιράσου φωτογραφίες και ποστ με την οικογένεια και τους φίλους σου. Το Facebook έχει σχεδιαστεί για να μοιράζεσαι πληροφορίες με τον κοινωνικό σου περίγυρο κι όχι σαν βήμα για δημόσιες ομιλίες.
2. Ξεχώρισε τους φίλους από τους γνωστούς. Κανονικά πρέπει να προσθέτεις μόνο φίλους, φίλους φίλων που γνωρίζεις, συναδέλφους και να μην ενοχλείς με άσκοπες προσκλήσεις χρήστες που δεν έχετε κάποια σχέση. Αντίστοιχα, θα πρέπει να είσαι αυστηρός στα κριτήρια με τα οποία αποδέχεσαι τις προτάσεις φιλίας. Καλό είναι να δημιουργείς λίστες ώστε να μπορείς να στοχεύεις ένα ποστ σε συγκεκριμένες ομάδες χρηστών.
3. Πόσταρε μόνο ότι θα μπορούσες να πεις στην πραγματική ζωή δημόσια και επώνυμα. Το Facebook μπορεί να σε ανεβάσει αλλά μπορεί να σε κατεβάσει αν δεν το χρησιμοποιείς σωστά. Η διαγραφή ενός post είναι δυνατή αλλά συνήθως μένουν ηλεκτρονικά ίχνη σε λογαριασμούς τρίτων (π.χ. κάποιος μπορεί να πάρει screenshot) που μπορεί να σε εκθέσουν.
4. Να σέβεσαι. Αυτό το πρόσφατο meme είναι πολύ ουσιώδες. Όπως και στην πραγματική ζωή, έτσι και στην ηλεκτρονική πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με τα επικριτικά σχόλια και να ζυγίζεις τις πιθανές αντιδράσεις. Αν καταφερθείς εναντίον κάποιου προσώπου αυτό θα προκαλέσει το λιγότερο αμηχανία. Αν υποστηρίξεις τη δική σου άποψη, τότε όσοι συμφωνούν θα κάνουν like και όσοι διαφωνούν θα προσπεράσουν το post.
5. Πρόσεχε από παίρνεις τις πληροφορίες σου και τσέκαρε το website ενός λογαριασμού αν υπάρχει. Η κατάσταση με τα fake news και τον εύκολο εντυπωσιασμό με τους πηχαίους τίτλους έχει παραγίνει και το facebook ήδη λαμβάνει μέτρα κατά της διάδοσης τους. Ένας τρόπος να έχεις καλή πληροφόρηση είναι να παρακολουθείς χρήστες που γνωρίζεις για την ποιότητα των δημοσιεύσεων τους και να κάνεις unfollow αυτούς που δεν έχουν κάτι να πούνε.
6. Διέδωσε θετικά μηνύματα, μη διαδίδεις μίσος. Πέρα από τις νομικές συνέπειες που μπορεί να έχει η διάδοση ρατσιστικών μηνυμάτων, να περιμένεις πολλά unfollow ή/και report στο Facebook που θα ελέγξουν το post και θα αποφανθούν για το αν πρέπει να μπλοκάρουν τον λογαριασμό σου.
7. Πρόσεξε τις προσωπικές πληροφορίες που μοιράζεσαι. Μια φωτογραφία από τις διακοπές μπορεί να είναι μια απλή προσωπική στιγμή ή να περιέχει και ένα μήνυμα όπως η αγάπη για ένα συγγενικό πρόσωπο σε μια παγκόσμια ημέρα. Προσπάθησε να έχεις λίγα από τα πρώτα και πολλά από τα δεύτερα γιατί έτσι περιορίζεις τις πληροφορίες που μοιράζεσαι και σε αυτές δίνεις μεγάλη αξία.
Πηγή:manslife.gr
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.