Εδώ και αρκετό καιρό τα Plus Size μοντέλα κατακτούν τις πασαρέλες, τις καμπάνιες και τα fashion editorials διεκδικώντας μία θέση στη βιομηχανία της μόδας. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Zach Miko, ο οποίος κατάφερε να υπογράψει συμβόλαιο με το μεγαλύτερο πρακτορείο IMG Models.
Σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στον βρετανικό Guardian το νεαρό μοντέλο έβαλε τα πράγματα στη θέση τους εκφράζοντας όλους εκείνους τους άντρες που έχουν μερικά κιλά παραπάνω και αναζητούν ρούχα στα καταστήματα, χωρίς να βρίσκουν αυτό που ψάχνουν. Έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα καθόλου αντιπροσωπευτικό «M» ή ξεπερασμένο από τη μόδα «XXXL», που πρακτικά τους αφαιρεί κάθε δικαίωμα στην κομψότητα.
«Υπάρχουν πολύ λίγα plus size μοντέλα άντρες στην Αμερική και νομίζω ότι μαζί μου έγινε θόρυβος, ακριβώς επειδή συνεργάζομαι με την Target, που είναι το μεγαλύτερο brand λιανικής. Η πρώτη διαφήμιση μου βγήκε τον Ιούλιο, το πρώτο άρθρο γι’ αυτή την κίνηση της εταιρείας τον Σεπτέμβριο και αυτό ήταν» και συνεχίζει «Μεγάλωσα εκτιμώντας το ωραίο γούστο και το κομψό ντύσιμο, όμως, σχεδόν πάντα μου άρεσαν πράγματα που δεν μπορούσα να φορέσω. Αναγκαστικώς, φορούσα τα ρούχα του πατέρα μου. Θα ήμουν ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος σήμερα, αν μπορούσα κάποτε να φοράω ό,τι ήθελα, όπως όλα τα άλλα αγόρια. Το μέγεθος των ρούχων μπορεί να είναι ένα πραγματικό εμπόδιο για πολλούς ανθρώπους και για πολύ καιρό. Η ελπίδα μου είναι ότι μέγεθος μέσης θα πάει κάποια στιγμή επιτέλους στο 39άρι και ότι οι άντρες θα μπορούν να ψωνίσουν αυτό που τους ταιριάζει και τους κάνει αληθινά κομψούς. Με το να μην έχεις μεγάλα μεγέθη κομψά ραμμένα στην αγορά, χάνεις ένα τεράστιο πλήθος πελατών. Και τι είναι η μόδα; Μία τεράστια βιομηχανία που ενδιαφέρεται για το χρήμα».
Ο ίδιος θεωρεί πως ο όρος plus size δεν είναι προσβλητικός, αλλά ομολογεί πως πολλοί το έχουν συνδέσει με το χοντρός. «Προσωπικά, δεν βρίσκω τίποτα κακό και προσβλητικό στις λέξεις plus size. Νομίζω εμείς τις κάναμε συνώνυμες με το πάχος και τους δώσαμε τελικά αρνητική σημασία. “Plus” σημαίνει “επιπρόσθετα”. Όχι κάτι σε κόντρα με το νορμάλ. Όχι κάτι που δεν είναι φυσιολογικό. Η λέξη “γεροδεμένος” αναφέρεται στη φυσική και σωματική δύναμη, ακριβώς όπως η λέξη “καμπύλες” για τις γυναίκες, αναφέρεται στη θηλυκή, σέξι πλευρά τους, που χαρίζει αυτοπεποίθηση και πάντως όχι στο πάχος».
Παράλληλα, δεν έκρυψε ότι στο παρελθόν είχε μπει πολλές φορές στη διαδικασία να κάνει δίαιτα ώστε να αλλάξει το σώμα και την ψυχολογία του. «Δεν υπήρχε σκηνοθέτης και υπεύθυνος κάστινγκ που να μη μου είπε να χάσω κιλά. Ως ηθοποιός δυσκολεύτηκα πολύ. Μετά, όμως, συνειδητοποίησα ότι προσπαθούσα να ευχαριστήσω τους πάντες γύρω. Πάντα ήμουν μεγαλόσωμος και ως παιδί το γνώριζα αυτό. Ζούμε σε μια κοινωνία που προσβάλλει τους μεγαλόσωμους και πλημμυρίζει στα κοπλιμέντα τους αδύνατους, τους κοκκαλιάρηδες, τους μικροκαμωμένους. Φτάσαμε να θεωρούμε δεδομένο το αρνητικό νόημα των λέξεων μεγάλος και χοντρούλης».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε όταν η κουβέντα κατευθύνθηκε στα ανδρικά στερεότυπα και στο τι θεωρείται ανδρικό και τι όχι. «Επικρατεί η αντίληψη ότι δεν πρέπει να νοιάζεσαι και τόσο πολύ για την εικόνα σου. Κι αν έχεις ζητήματα με την εμφάνιση σου, δεν πρέπει να τα συζητάς. Θεωρείται αδυναμία, κάτι όχι και τόσο... αντρικό. Κι αυτή είναι μια ηλίθια αντίληψη. Ακόμη και τώρα, μετά από τόση πρόοδο, έχουμε ακόμη αυτή τη φιλοσοφία: ότι οι άντρες οφείλουν να είναι δυνατοί και χωρίς συναισθήματα. Είναι ok να σε νοιάζει το πώς δείχνεις και είναι ακόμη πιο ok να μη σ’ αρέσει η εικόνα σου και να θες να την αλλάξεις. Εγώ, είχα τεράστια θέματα με το σώμα μου, σε όλη μου τη ζωή και μ’ έκαναν να νιώθω ανασφάλεια. Με το να κάνεις προβολή αυτών των συναισθημάτων στους γύρω σου, καταστρέφεις τις σχέσεις σου και δημιουργείς έναν φαύλο κύκλο, που μπορείς να αποφύγεις με έναν τρόπο. Μιλώντας ανοιχτά γι’ αυτά τα ζητήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά το μοντέλο.
Πηγή:toratora.gr
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.