0

Έρευνα με επικεφαλής τον Δρ Richard Stephens, καθηγητή του Πανεπιστημίου Keele, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο του British Psychological Society, αποδεικνύει πόσο ευεργετικό είναι βρισίδι για τον οργανισμό.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της έρευνας λέει χαρακτηριστικά: «Χρησιμοποιούμε περισσότερες λέξεις-ταμπού όταν είμαστε αγχωμένοι ή θυμωμένοι. Αυτές οι λέξεις φαίνεται πως είναι ένας μηχανισμός που μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε στρεσογόνες καταστάσεις». Ενώ παράλληλα η ίδια έρευνα απέδειξε ότι η αθυροστομία συμβάλλει και στην καταπράυνση του πόνου.

Το ντους με ζεστό νερό και η υγεία του σπέρματος. Τι λένε οι επιστήμονες;

Οι εθελοντές που έλαβαν μέρος στην έρευνα τοποθέτησαν το χέρι τους σε ένα κουβά με παγωμένο νερό ενώ παράλληλα θα έβριζαν αδιάλειπτα. Ύστερα επανέλαβαν το τεστ χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά φράσεις όχι τόσο "σκληρές". Οι εθελοντές που έβριζαν άσχημα και συνεχόμενα μπόρεσαν να κρατήσουν το χέρι τους περισσότερη ώρα μέσα στο παγωμένο νερό, σε σχέση με αυτούς στη 2η φάση του τεστ. Στην 1η φάση οι εθελοντές ένιωθαν τον πόνο πιο ανεκτό ενόσω έβριζαν. Η επιστημονική ομάδα πιστεύει πως ο πόνος μειώνεται με το βρίσιμο επειδή ενεργοποιεί την αντίδραση της λογομαχίας (fight) με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι παλμοί της καρδιάς όπως σε έναν καβγά. 

Μάλιστα η επιστημονική ομάδα ισχυρίζεται ότι όσο πιο άσχημο το λεξιλόγιο τόσο μεγαλύτερη και η ανακούφιση. Εντάξει φαντάζομαι ότι η έρευνα δεν συνιστά την βωμολοχία επί 24ώρου βάσεως, αλλά παρά μόνο σε περιπτώσεις με έντονο στρες ή πόνου, Με άλλα λόγια, σε τέτοιες περιπτώσεις μην κρατήσετε μέσα σας την ένταση, απελευθερώστε την. Προσέξτε μόνο μην πείτε πράγματα που θα προκαλέσουν άλλα προβλήματα. Παν μέτρον άριστον!

Πηγή otherside.gr

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top