0


Από τα ανοιξιάτικα Χριστούγεννα στην... πολική Πρωτοχρονιά. Αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού από αύριο σε όλη τη χώρα, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και χιόνια σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές. Συστάσεις προς τους πολίτες εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έκτακτα μέτρα για τους άπορους λαμβάνουν η περιφέρεια Αττικής και ο δήμος Αθηναίων. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η ΕΜΥ, το θερμόμετρο θα κάνει βουτιά 10-12 βαθμούς Κελσίου σε όλη τη χώρα και έτσι για τις επόμενες τρεις ημέρες η χώρα «μπαίνει στην κατάψυξη». Ο χιονιάς έρχεται από τα βόρεια και βαθμιαία θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. 

Την Τετάρτη θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Θράκης, της Μακεδονίας, και της Θεσσαλίας, που σταδιακά θα εξαπλωθούν σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής-Ανατολικής Στερεάς και του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και την Πέμπτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, σε όλα τα ορεινά, ημιορεινά και τις πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής-ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), της Εύβοιας και της Πελοποννήσου ενώ από το βράδυ θα επηρεαστούν και οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

Τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά ανήμερα την Πρωτοχρονιά στα ορεινά-ημιορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής-ανατολικής Στερεάς (πιθανόν στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής), της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης και θα εξασθενήσουν κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.

Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα της Πέμπτης και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, ο οποίος στα δυτικά και στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Παράλληλα θα πνέουν ισχυροί βοριάδες που θα φτάνουν σε ένταση τα 7 με 8 μποφόρ στο Αιγαίο τα 7 με 8 μποφόρ.

Συστάσεις προς τους πολίτες

Η έντονη κακοκαιρία έχει θέσει σε συναγερμό τις αρχές. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε συστάσεις προς τους πολίτες. 

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ τους καλεί:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.


Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
Έκτακτα μέτρα από περιφέρεια Αττικής και δήμο Αθηναίων

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής επισημαίνει ότι βρίσκεται «σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και έγκαιρα οποιεσδήποτε ανάγκες προκύψουν από την αναμενόμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών».

Παράλληλα, προσθέτει, θερμαινόμενοι χώροι για τους πολίτες λειτουργούν σε όλες τις ενότητες της Περιφέρειας Αττικής. 

Δείτε τις σχετικές λίστες

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει και δήμος Αθηναίων. Πιο αναλυτικά, από αύριο Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί, ο δήμος ανοίγει θερμαινόμενη αίθουσα για τους άστεγους πολίτες στον χώρο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας, στη συμβολή των οδών Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35.

Στη μάχη για την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, εισέρχεται από την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου Αθηναίων το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Ρουφ στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Εχελιδών 69.

Συνεργεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων και οι συνεργαζόμενες εθελοντικές οργανώσεις και φορείς, θα ενημερώνουν από σήμερα τους αστέγους συμπολίτες μας για την λειτουργία των χώρων αυτών.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου ο τετραψήφιος αριθμός 1595 του δήμου Αθηναίων, θα είναι διαθέσιμος για τη συνδρομή των πολιτών, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Πηγή:newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top