Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Τι πρέπει να έχεις σπίτι σου αν την πιάσει η απαγόρευση κυκλοφορίας!



Με το lockdown σε εξέλιξη είναι σίγουρα αρκετά δύσκολο να βρεθείς μαζί της. Σίγουρα έχει έρθει αρκετές φορές σπίτι σου και εκτός από τα κλασσικά ρομαντικά δεν χρειάστηκε αν είσαι έτοιμος για κάτι περισσότερο!


 

Όμως οι καιροί είναι περίεργοι και αν δεν κρατιέται να σε δει και έρθει κάνοντας κατάχρηση κάποιου κωδικού, εσύ πρέπει να είσαι έτοιμος!


Έτοιμος επειδή το πιθανότερο είναι ότι θα βγάλει το βράδυ σε σένα αφού μετά τις 9 το βράδυ η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι δεδομένη. Τώρα θα μας πεις ότι έχει μείνει ξανά το βράδυ, να αλλά προ lockdown τα πράματα ήταν διαφορετικά.


Ετοιμάσου λοιπόν για να την κάνεις να αισθανθεί πιο άνετα ειδικά όταν ξυπνήσει το πρωί!


Ένα βασικό είναι να έχεις μία καινούργια οδοντόβουρτσα στο ντουλάπι του μπάνιου!


Να έχεις προμηθευτεί μαντηλάκια ντεμακιγιάζ και να είσαι σίγουρος ότι θα σε αγαπήσει πιο πολύ.



 

Μια βούρτσα είναι απαραίτητη, γιατί εσύ μπορεί να μην την χρειάζεσαι όμως οι γυναίκες, σε αντίθεση με εσένα που δεν σε ενδιαφέρει, χτενίζονται!


Ένα μπουρνούζι ακόμα και αν εσύ δεν χρησιμοποιείς. Προτίμησε μέγεθος μικρότερο από το δικό σου, άλλωστε δεν θα το χρησιμοποιήσεις εσύ!


Καλό θα είναι να έχεις και ένα μπουκαλάκι υγρό φακών επαφής με μια θήκη, εκτός αν πράγματι την γνωρίζεις τόσο καλά και ξέρεις ότι δεν φοράει φακούς!


 Πηγή:activeman.gr

Έτσι θα σταματήσεις να …τσιμπολογάς όσο μένεις σπίτι!





Αν και στο σπίτι αισθάνεσαι μια χαρά. Ωραίος, fit, κάνεις και την προπόνηση σου έξω και θεωρείς ότι μπορείς να παραστρατήσεις της διατροφής σου όταν αράζεις στον καναπέ και βλέπεις κάτι που θέλεις στη τηλεόραση!


Το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου με αρκετούς να εργάζονται από το σπίτι και οι υπόλοιποι απλώς να είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν μέσα, οι περισσότεροι περνάμε μεγάλο μέρος της ημέρας μπροστά στο ψυγείο μας ή στα ντουλάπια μας αναζητώντας λιχουδιές. Οι επιλογές είναι κυρίως ανθυγιεινές, πρόχειρες και παχυντικές.



Πολλοί είναι οι χρήστες των social media που διαμαρτύρονται ότι τρώνε περισσότερο απ’ ότι συνήθως. Μιλώντας στη στήλη Daily Mail, δύο Βρετανίδες διατροφολόγοι εξηγούν ότι η ανάγκη αυτή να μασουλάμε διαρκώς κάτι πηγάζει από τη βαρεμάρα μας, τον πανικό μας και το άγχος σε συνδυασμό με τον φόβο που επικρατεί σχετικά με την πανδημία.


Η Tamara Willne και η Jenny Tschiesche, προσέφεραν συμβουλές ώστε να αναγνωρίσουμε το πρόβλημά μας και να διαχειριστούμε τη διατροφή μας μακροπρόθεσμα.


Όπως επεσήμανε η Tamara: «Το στρες μαζί με την αβεβαιότητα, η εργασία από το σπίτι και η μειωμένη κοινωνική επαφή, μπορεί τις επόμενες ημέρες να οδηγήσουν σε υπερβολικό φαγητό ως συναισθηματική αντίδραση. Η λεγόμενη «συναισθηματική διατροφή» συνηθίζεται όταν το φαγητό υποκαθιστά και αντιμετωπίζει τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η απομόνωση, ο θυμός, η βαρεμάρα ή το στρες. Συχνά η διατροφή που γίνεται για παρηγοριά ή βασίζεται σε συναισθηματικούς παράγοντες αγνοεί την αίσθηση της πείνας που προκαλείται από άδειο στομάχι. Τέτοιες περιόδους τρώμε ανθυγιεινά όπως μπισκότα, σοκολάτες, παγωτά, σνακ. 


Αυτά, επιστημονικά, ικανοποιούν αμέσως τους γευστικούς κάλυκες και μαζί την αίσθηση πληρότητας στον εγκέφαλό μας. Oι περισσότεροι από εμάς περνάμε διαστήματα συναισθηματικής διατροφής. Όμως όταν αυτή είναι συχνή και το φαγητό γίνεται κυρίαρχος μηχανισμός διαχείρισης μίας στρεσογόνας κατάστασης μπορεί να επηρεαστεί η υγεία μας και ο ψυχισμός μας. Αυτή η διατροφή μπορεί να είναι πιο πιθανή όταν απομονωνόμαστε».


Η Jenny είπε: «Αυτό το διάστημα άλλοι είναι σε υποχρεωτική καραντίνα και άλλοι σε αυτοαπομόνωση κάτι που σημαίνει ότι πολλοί από εμάς αρχίζουν να έχουν λιγούρες και να καταναλώνουμε φαγητά που δεν χρειαζόμαστε στην ουσία. Για αρκετούς η πείνα είναι στην ουσία μία ανάγκη να καταπολεμήσουν τη βαρεμάρα ή απλώς μέθοδος περίσπασης. Ακόμη, η έλλειψη εξόδου οδηγεί στην ελλιπή έκθεση στο φως της ημέρας που σημαίνει και έλλειψη βιταμίνης D. Αυτό σχετίζεται με το στρες και έτσι αναπτύσσεται η τάση να φάμε κάτι γλυκό ώστε να ανέβει η διάθεσή μας και το χαμηλό μας ζάχαρο».


 


Τι να κάνεις για να «τσιμπάς» λιγότερο;

Η Tamara συνέστησε ένα σχέδιο με τέσσερα σημεία που ο καθένας μας μπορεί να ακολουθήσει ώστε να σταματήσει το τσιμπολόγημα λόγω κακής ψυχολογικής κατάστασης στη διάρκεια της καραντίνας:


Βρες τι σε οδηγεί στο τσιμπολόγημα

Γράφοντας κάθε μέρα ένα ημερολόγιο διατροφής όπως τι έφαγες, πόσο έφαγες και τι αισθάνεσαι όταν τρως θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τη ρίζα του «κακού», δηλαδή τι ενεργοποιεί την ανάγκη σου για τσιμπολόγημα. Για κάποιους είναι το αίσθημα βαρεμάρας ενώ για άλλους είναι το άγχος, η θλίψη, το στρες, η στεναχώρια.


Άρχισε μια νέα απασχόληση

Μόλις γνωρίζεις την αιτία που σε οδηγεί στο να τρως συνέχεια, μπορείς να βρεις απλές δραστηριότητες στο σπίτι τις οποίες θα κάνεις χωρίς να χρειάζεται να φας. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις ώστε να βγάλεις εντελώς το φαγητό από το μυαλό σου είναι συνειδητές προκλήσεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να βγεις να περπατήσεις, ή να διαλογιστείς ή να κάνεις ένα μπάνιο που θα σε αποσπάσει από την κλεισούρα σου. Ακόμη καλύτερο και πιο αποτελεσματικό που θα κρατά τον εγκέφαλό σου απασχολημένο είναι να λύσεις σταυρόλεξα, σουντόκου, εφαρμογές που απασχολούν το μυαλό, σκάκι ή σκραμπλ, να μιλήσεις με έναν φίλο, ν παίξεις ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, να ακούσεις ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα.


Να είσαι προετοιμασμένος

Μπορείς να είσαι προετοιμασμένος για όταν θα έχεις την ανάγκη να τσιμπολογήσεις, με εναλλακτικά σενάρια. Όπως για παράδειγμα:


– Αν βαριέμαι και αισθάνομαι την ανάγκη να φάω ανθυγιεινά να λύσω ένα σταυρόλεξο για δέκα λεπτά.


Πηγή:activeman.gr

Οι 4 ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας στη ζωή των νέων…





Οι νέοι κάτω των 35 ετών έγιναν πιο μελαγχολικοί και μοναχικοί σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή έρευνα που συμπεραίνει ότι το άγχος του αποχωρισμού από τους φίλους και την οικογένεια είχε βαρύτερες επιπτώσεις στους νέους.


Σύμφωνα με τη διαδικτυακή δημοσκόπηση σε 85.000 ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, την οποία οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound), όλες οι ηλικιακές ομάδες ανέφεραν μια οξεία επιδείνωση της ποιότητας ζωής τους.


Γιατί οι νέοι αισθάνονται ότι επηρεάστηκαν περισσότερο;

Καθώς οι περισσότεροι Ευρωπαίοι κλείστηκαν στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας, το 16% απάντησε ότι ήταν μόνοι τους «συνέχεια ή κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Πριν ξεσπάσει η κρίση, μόνο το 6% αυτοχαρακτηριζόταν «μοναχικό» στις δημοσκοπήσεις. Μεταξύ των νέων κάτω των 35 ετών, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 20%, από 4% που ήταν προηγουμένως.


«Αυτό προφανώς υποδηλώνει ότι οι νέοι αισθάνονται ότι επηρεάστηκαν περισσότερο από τους περιορισμένους σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες, καθώς ακυρώθηκαν διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και αδυνατούσαν να συναντηθούν με φίλους και συγγενείς έξω από το σπίτι τους», σύμφωνα με το Eurofound.


Μειωμένη χαρά και ικανοποίηση

Οι νεότεροι ενήλικες ανέφεραν επίσης χαμηλότερα επίπεδα χαράς και ικανοποίησης σε σχέση με τους μεγαλύτερους, αν και εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για το μέλλον.


Στην έρευνα διαπιστώθηκαν και διαφορές μεταξύ των χωρών που μπορεί να αντικατοπτρίζουν το πόσο μεγάλο διάστημα έμειναν οι πολίτες σε καραντίνα ή πόσο σοβαρή ήταν η κρίση. Οι Έλληνες και οι Βούλγαροι είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους ενώ η μοναξιά είναι συνηθισμένο φαινόμενο στους Γάλλους.


Μόλις το 46% των πολιτών δήλωσαν αισιόδοξοι για το μέλλον τους, ποσοστό μειωμένο κατά 18% σε σύγκριση με μια αντίστοιχη έρευνα του 2016. Ο βαθμός αισιοδοξίας έχει πέσει κάτω από τον μέσο όρο στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό, όπως τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ισπανία.


Άγχος λόγω ανεργίας

Ένας στους τέσσερις είπαν ότι έχασαν τη δουλειά τους, προσωρινά ή μόνιμα, με τους νέους άνδρες να πλήττονται περισσότεροι. Οι μισοί είπαν ότι μειώθηκαν οι ώρες εργασίας τους.


Σχεδόν τέσσερις στους δέκα (40%) χαρακτήρισαν «χειρότερη» την οικονομική κατάστασή τους τώρα σε σύγκριση με την εποχή πριν από την πανδημία. Περίπου οι μισοί ανέφεραν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και πάνω από τους μισούς ότι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν το επίπεδο διαβίωσής τους χωρίς εισόδημα.


Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ



Τρίτο καλύτερο μπαρ στον κόσμο το αθηναϊκό The Clumsies

 

Το γεγονός ότι ένα ελληνικό μπαρ κατάφερε να ανέβει στην 3η θέση της λίστας με τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου (World’s 50 Best Bars) είναι πολύ ευχάριστο νέο, ακόμη κι αν, όντας σε lockdown, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να χαρούμε τα ευρηματικά ποτά του. 

Στη φετινή ‒διαδικτυακή‒ απονομή είδαμε το The Clumsies να σκαρφαλώνει τρία σκαλιά παραπάνω στη διεθνή κατάταξη, μετά το Connaught Βar στο Λονδίνο, που βρέθηκε αυτή τη φορά στην κορυφή, και το Dante της Νέας Υόρκης που φέτος απέσπασε τη δεύτερη θέση.


Η ομάδα του φημισμένου αθηναϊκού μπαρ, που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 2014 στην οδό Πραξιτέλους, κάνει πολύ μεθοδική δουλειά. Δημιουργικά, με σύγχρονες τεχνικές κι απρόσμενα υλικά, τα υψηλών προδιαγραφών κοκτέιλ τους κερδίζουν τη μια διάκριση μετά την άλλη.


 Το επίσης εξαιρετικό Baba au Rum, στην οδό Κλειτίου, που έχει κι εκείνο σταθερή παρουσία στη λίστα με τα 50 καλύτερα μπαρ και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στη διεθνή σκηνή, απέσπασε φέτος την 31η θέση.


Πηγή:perierga.gr

Έφτασαν τα Χριστούγεννα …




Έφτασαν τα Χριστούγεννα και ο Τοτός λέει στη μαμά του:


«Μαμά θέλω δώρο για τα Χριστούγεννα ένα καινούριο ποδήλατο!»


Η μαμά του τον ρώτησε αν πιστεύει ότι δικαιούται δώρο με τόσες αταξίες που έκανε και για να τον κάνει να σκεφτεί ο ίδιος τη συμπεριφορά του, του είπε:


«Πήγαινε στο δωμάτιό σου και σκέψου τις αταξίες που έκανες όλη τη χρονιά και γράψε ένα ειλικρινές γράμμα στον Άγιο Βασίλη γιατί σου αξίζει το ποδήλατο!»


Έτσι, ο Τοτός πήγε στο δωμάτιό του και άρχισε να γράφει:


«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,

ήμουν πολύ καλό παιδί φέτος και θέλω δώρο ένα ποδήλατο για τα Χριστούγεννα. Το προτιμώ κόκκινο και με 24 ταχύτητες.

Τοτός» …



 

Ο Τοτός όμως, ήξερε ότι αυτά που έγραψε δεν ήταν αλήθεια και πως τον Άγιο Βασίλη δεν μπορούσε να τον κοροϊδέψει. Έτσι έμεινε στο δωμάτιό του σκεφτικός για αρκετή ώρα.


Όταν βγήκε είπε στη μαμά του ότι ήθελε να πάει στην εκκλησία για λίγο. Η μαμά σκέφτηκε ότι το «κόλπο» της έπιασε αφού είδε τον Τοτό να είναι σκεφτικός και μετανιωμένος.


«Πήγαινε, αλλά να γυρίσεις γρήγορα» του είπε.


Ο Τοτός μπήκε στην εκκλησία της γειτονιάς, έριξε μια ματιά γύρω του, προχώρησε προς το ιερό και βρήκε μια εικόνα της Παναγίας. Την ξεκρέμασε, την έβαλε κάτω από το παλτό του κι έφυγε από την εκκλησία τρέχοντας.


Μπήκε γρήγορα στο σπίτι του, χώθηκε στο δωμάτιό του, πήρε μολύβι και χαρτί και άρχισε να γράφει…


«Θεέ,

Έχω στα χέρια μου τη μάνα σου. Αν θέλεις να την ξαναδείς, πες στον Άι Βασίλη να μου φέρει ένα κόκκινο ποδήλατο με 24 ταχύτητες.

Ξέρεις ποιος…»

Ξέρεις γιατί η Παρασκευή και 13 θεωρείται γρουσούζικη;





Η Εύα και το μήλο, η σταύρωση του Ιησού, ο Μυστικός Δείπνος, ο Ιούδας, οι θανατοποινίτες, και άλλα πολλά που συνέβησαν την 6η μέρα της εβδομάδας και πώς αυτή συνδέθηκε αρνητικά με τον αριθμό “13”.


Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η Παρασκευή και 13, είναι η μέρα συνυφασμένη με τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία, ειδικότερα στις αγγλοσαξωνικές χώρες, τις ισπανόφωνες και τη Γερμανία.

 


Σε αυτές τις χώρες ακόμη και σήμερα πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν αριθμούν τον 13ο όροφο περνώντας από τον 12ο στον 14ο. Το ίδιο γίνεται και με  την 13η σειρά καθισμάτων στα αεροπλάνα, αλλά και σε πολλού δρόμους όπου δεν υπάρχει ο αριθμός 13. 



Σύμφωνα με τους λαογράφους, δεν υπάρχουν γραπτές αποδείξεις ότι η «Παρασκευή και 13» είναι μια γρουσούζικη μέρα. Όλα αυτά όμως πριν από το 19ο αιώνα. Η αρχαιότερη γνωστή τεκμηριωμένη αναφορά εμφανίζεται το 1869 στη βιογραφία του «Henry Sutherland Edwards» του Gioachino Rossini, ο οποίος πέθανε «Παρασκευή και 13».


Παρασκευή: Η πιο κακή μέρα της εβδομάδας


Η Παρασκευή από μόνη της θεωρείται μια αρνητική ημέρα καθώς ήταν Παρασκευή όταν σταυρώθηκε ο Χριστός, όταν η Εύα πρόσφερε το μήλο στον Αδάμ, όταν ξεκίνησε η μεγάλη πλημμύρα από την οποία σώθηκε μονάχα ο Νώε και η οικογένειά του, όταν πραγματοποιήθηκε η μεγάλη σύγχυση στη σκιά του Πύργου της Βαβέλ…


Ο Chaucer –στο πολυδιαβασμένο Canterbury Tales, 14ος αιώνας– χαρακτηρίζει την Παρασκευή ως την ημέρα που όλα τα χειρότερα μπορεί να συμβούν. Ουσιαστικά όμως, η Παρασκευή, ως μια κακότυχη ημέρα, αναφέρεται περισσότερο συστηματικά από τα μισά του 17ου αιώνα, σε λαϊκά γνωμικά και κείμενα της εποχής.


Θεωρείται λοιπόν πως είναι δυσάρεστη ημέρα για πολλές εργασίες και δραστηριότητες, όπως είναι η γέννηση, ο γάμος, η έναρξη μιας νέας δουλειάς, το ξεκίνημα του πλοίου για ένα νέο ταξίδι, για τις μετακομίσεις, για να κόψει κάποιος τα νύχια του κ.α.

Στην Αμερική και την Αγγλία, την ημέρα αυτή κρεμούσαν τους θανατοποινίτες –με αποτέλεσμα να αποκαλείται συχνά η Παρασκευή και ως Ημέρα του Κρεμασμένου– γεγονός που έκανε πολλούς κλέφτες να θεωρήσουν γρουσούζικες τις Παρασκευές για την επίτευξη μιας καλής λείας.

Οι Ούγγροι πιστεύουν πως όταν κάποιος γεννηθεί Παρασκευή, μπορεί το κακό να φύγει από πάνω του αν και εφόσον ρίξει λίγο από το αίμα του σε ένα κομμάτι ύφασμα από τα ρούχα του και έπειτα το κάψει, καίγοντας μαζί οποιαδήποτε κατάρα μεταφέρει η μέρα τούτη.


Μονάχα σε δυο περιπτώσεις η ημέρα αυτή μπορεί να είναι ευεργετική, καθώς όλα τα δυσάρεστα παύουν την Παρασκευή πριν το Πάσχα, αλλά και όταν κάποιος δει ένα όνειρο το βράδυ της ίδιας μέρας.

Αν την επομένη διηγηθεί το όνειρο αυτό, είναι σχεδόν βέβαιο πως ότι είδε θα γίνει πράξη προσφέροντας έτσι χαρά… αν φυσικά το όνειρο ήταν θετικό!







Ο «Μαγικός» Αριθμός 13


Αντίστοιχα με την Παρασκευή, ο αριθμός 13 έχει και αυτός τους δικούς του παράδοξους συμβολισμούς που κάνει αρκετούς να το φοβούνται.

Αν ο αριθμός 12 συμβολίζει την πληρότητα, την κοσμική τάξη και αρμονία (12 ζώδια), τότε ο 13 αριθμεί το διαμελισμό αυτού του τέλειου κύκλου, την εξαναγκαστική συνέχεια της τάξης που οδηγεί στην ασυμμετρία και το χάος.

Δεν είναι παράλογο λοιπόν, που στον Μυστικό Δείπνο του Χριστού, οι παρευρισκόμενοι δεν ήταν ίσοι με τον αριθμό της ισορροπίας, αλλά ήταν δεκατρείς, αριθμός  που αντιστοιχεί στον προδότη Ιούδα Ισκαριώτη!

Έκτοτε, ο αριθμός αυτός συνδέθηκε με ό,τι πιο μισητό και γι’ αυτό κανένας άρχοντας των περασμένων εποχών, δεν θα φιλοξενήσει στο τραπέζι του 12 επισκέπτες παρά πάντα λιγότερους ή περισσότερους, προς αποφυγήν της επανάληψης εκείνου του μιαρού βιβλικού συμβάντος!

Υπήρχε άλλωστε και ο φόβος, πως όποιος σηκωθεί πρώτος από αυτό το τραπέζι, κάποια στιγμή, μέσα στον επόμενο χρόνο θα συναντήσει το θάνατο…

Εξαιτίας λοιπόν αυτής της αρνητικής –για τους Χριστιανούς πάντα– σημασίας του αριθμού, θεωρήθηκε πως ήταν ο ιδανικός για τη μαύρη μαγεία και τις τελετές αυτών που έστρεψαν το βλέμμα τους αντίθετα από τη βουλή του Κυρίου.

Η απέχθεια απέναντι στον εν λόγω αριθμό, είναι μάλιστα τόσο μεγάλη, ώστε δημόσια έγραφα, συνοικίες αλλά και ολόκληρες πολιτείες αποφεύγουν την αναφορά του. Χαρακτηριστικό είναι πως σε ολόκληρο το Παρίσι, υπάρχουν ελάχιστες διευθύνσεις όπου ο ακατονόμαστος αριθμός έχει τοποθετηθεί!

Με ποιον τρόπο όμως, αυτές οι δυο αρνητικά χρονικές στιγμές δέθηκαν μαζί σε μια και κοινή παράδοση, αυτή της Παρασκευής και 13;




Η μέρα που συνέλαβαν τους Ναϊτες


Δυστυχώς με μεγάλη δυσκολία μπορεί κανείς να εντοπίσει τη χρονική στιγμή που για πρώτη φορά η Παρασκευή και 13 θεωρήθηκε ατυχής.

Είναι σίγουρο πως η παράδοση αυτή ήταν γνωστή στην Αμερική του 1913, καθώς ένας ιερέας είχε προθυμοποιηθεί να παντρέψει δωρεάν οποιοδήποτε ζευγάρι ήθελε στις 13 του μηνός, ημέρα Παρασκευή, για να αποδείξει έτσι το λάθος αυτής της δεισιδαιμονίας. Κάτι αντίστοιχο έκανε και ένας Γερουσιαστής από την Oklahoma, το 1908, όπως επίσης το 1882 όταν μια Παρασκευή και 13 ιδρύθηκε στο Λονδίνο η Λέσχη 13, που βασικός σκοπός των μελών της ήταν η αντιμετώπιση των δεισιδαιμονιών που αφορούν τον αριθμό 13 και την περίφημη κακιά Παρασκευή!

Και στις τρεις περιπτώσεις όμως, η δοξασία προϋπήρχε! Τι λοιπόν μπορεί να προκάλεσε τα αισθήματα φόβου για αυτή την ημέρα;

Η μόνη απάντηση που φαίνεται να ικανοποιεί αρκετούς –αν και μάλλον πρόκειται για θεωρία που εμφανίζεται μετά τον 19ο αιώνα, και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής την τελευταία δεκαετία– είναι το γεγονός της εντολής για τη σύλληψη των ιπποτών του Τάγματος των Ναϊτών, που έγινε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307.


Η καταδίωξη των ανθρώπων του Τάγματος από τους στρατιώτες του βασιλιά Φιλίππου του Ωραίου, έκανε τους Ναΐτες να διασκορπιστούν στην Ευρώπη, μεταμφιεσμένοι και τρομαγμένοι για την απροσδόκητη τροπή που είχε πάρει το περίφημο Τάγμα τους.


Ένας ανώνυμος ποιητής θα γράψει για εκείνη τη φρικιαστική ημέρα:

«Το έτος χίλια τριακόσια επτά, και μάθετέ το καλά αυτό, την εποχή εκείνη συνέλαβαν τους πανίσχυρους Ναΐτες, και τους κακομεταχειρίστηκαν, αυτούς που κάποτε ήταν από τους πιο γενναίους. Πιστεύω ότι επρόκειτο σίγουρα για έργο των απίστων. Τη χρονιά αυτή που ανέφερα προηγουμένως πιάστηκαν οι ατρόμητοι Ναΐτες από τον βασιλιά της Γαλλίας. Δεν ξέρω αν αυτό έγινε δίκαια ή άδικα. Τον Οκτώβρη, μιαν αυγή, η ημέρα ήτανε Παρασκευή…»

Για τον Ελληνο-Χριστιανικό κόσμο, είναι η Τρίτη και 13 που θεωρείται μαύρη μέρα, και αυτό διότι αν και η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους κράτησε αρκετές μέρες, ήταν ουσιαστικά ένα πρωινό, στις 13 Απριλίου 1204, όπου έγινε η κατάληψη της Πόλης.


«Προσοχή» συνιστούν οι επιστήμονες


Βρετανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα με τίτλο: «Πόσο κακή για την υγεία σου, είναι η Παρασκευή και 13;». Η έρευνα δημοσιεύθηκε το 1993 στο επιστημονικό περιοδικό Medical Journal και είχε ως στόχο ν' αποτυπώσει τη σχέση μεταξύ της υγείας, της συμπεριφοράς και της δεισιδαιμονίας σχετικά με την Παρασκευή και 13 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά των ατυχημάτων με αυτοκίνητο σε δύο διαφορετικές ημέρες - Παρασκευή 6 του μηνός και Παρασκευή και 13 - σε μία περίοδο μερικών χρόνων.

Η διαπίστωση των επιστημόνων ήταν πως την ημέρα εκείνη, μειώνονταν ο αριθμός των ατόμων, που επέλεγαν το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, ωστόσο, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαιτίας αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων, ήταν σαφώς μεγαλύτερος.


Σύμπερασμα της επιστημονικής ομάδας ήταν: «Η Παρασκευή και 13 είναι μία άτυχη μέρα για ορισμένους. Ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο ως αποτέλεσμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος μπορεί να είναι αυξημένος έως και 52%. Συνιστούμε να μείνετε στο σπίτι».

Φυσικά, οι δεισιδαιμονίες δεν επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους καθώς έχουν να κάνουν με την αντίληψη τους, την σχέση τους με το εξωπραγματικό και κυρίως την παιδεία του καθενός.





Αλλες προκαταλήψεις και φόβοι


- Αν δεις μαύρη γάτα στο δρόμο, είναι γρουσουζιά

- Αν ένα σκύλος σε ακολουθήσει μέχρι το σπίτι σου, θα έχεις καλή τύχη

- Αν βρεις στο δρόμο χρήματα, θα κερδίσεις χρήματα στη δουλειά σου

- Οταν ένα παιδί βγάζει δόντια, θα πρέπει να τα πετάξει στα κεραμίδια, ώστε τα νέα δόντια να είναι γερά

- Το πέταλο αλόγου φέρνει οικονομική ανάταση

- Αν σπάσεις καθρέφτη, θα έχεις 7 χρόνια γρουσουζιά

- Οταν δεις αστέρι να πέφτει από τον ουρανό, η ευχή που θα κάνεις θα γίνει πραγματικότητα

- Ο ιστός αράχνης στις γωνίες του σπιτιού, αλλά και το σκόρδο, φέρνει καλή τύχη

- Είναι γρουσουζιά να περνάς κάτω από σκάλα ή να αφήνεις τα παπούτσια σου ανάποδα

- Για να στεριώσει το σπίτι που χτίζεις, πρέπει να σφαχτεί ένας κόκορας στα θεμέλια

- Οταν αφήνεις τις ντουλάπες του σπιτιού ανοιχτές, ευνοείς τις κακές γλώσσες 


Πηγή:y-olo.gr