Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Λατινικές φράσεις που χρησιμοποιούμε ακόμη!




Λατινικές φράσεις που χρησιμοποιούμε ακόμη!Τα Λατινικά είναι για πολλούς μια «νεκρή» γλώσσα, όμως αποτελούν την απαρχή για πολλές γλώσσες τις οποίες μιλάμε στη σύγχρονη εποχή.

Όσοι πιστεύουν ότι αυτή η γλώσσα έχει πεθάνει, αξίζει να διαβάσουν τα παρακάτω για να καταλάβουν ότι μια γλώσσα είναι ζωντανή όχι μόνο όταν μιλιέται με τη συμβατική έννοια, αλλά ακόμα και όταν φράσεις της αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προφορικής αλλά και γραπτής έκφρασής μας.



Οι παρακάτω λατινικές εκφράσεις χρησιμοποιούνται πολύ συχνά και σε πολλές περιστάσεις, άρα η λίστα που ακολουθεί είναι ένας πολύτιμος οδηγός για όλους μας που καθημερινά χειριζόμαστε τη γλώσσα ποικιλοτρόπως.

Vice versa: Η φράση «vice versa» έχει προκύψει από το λατινικό «αλλάζω» ή «γυρίζω επιτόπου» και δείχνει την αντιστροφή της σειράς κάποιου πράγματος.

Magnum opus: Η φράση «magnum opus» σημαίνει «μεγάλο έργο», χρησιμοποιείται όταν αναφερόμαστε σε καλλιτεχνικά δημιουργήματα, πίνακες, γλυπτά, μουσικά κομμάτια και υποδηλώνει το σπουδαιότερο έργο ενός καλλιτέχνη.

Bona fide: Η φράση «bona fide» στην κυριολεξία της σημαίνει καλή πίστη, ωστόσο ο όρος έχει διαφορετικές χρήσεις σήμερα. Σε νομικό κείμενο, χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύσει κάτι που παρουσιάζεται χωρίς δόλο ή εξαπάτηση, ή με άλλα λόγια κάτι που δείχνει ειλικρίνεια, εντιμότητα και καλή πίστη. Η πιο συχνή χρήση της φράσης είναι αυτή που δείχνει ότι μιλάμε για κάτι πραγματικά αυθεντικό.



Alter ego: Η φράση «alter ego» αποδίδεται μεν στον Κικέρωνα, που φαίνεται όμως ότι τη δανείστηκε από εμάς τους Έλληνες και σημαίνει ένας «δεύτερος εαυτός», ένα «άλλο εγώ». Η σημασία του δεν έχει διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα ούτε στις μέρες μας, υποδηλώνοντας τον άλλο μας εαυτό, ίσως ένα κρυμμένο κομμάτι της προσωπικότητάς μας.

Status quo: Η φράση «status quo» σημαίνει «η κατάσταση στην οποία» και με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιείται και σήμερα. Με άλλα λόγια, δηλώνει την υπάρχουσα κατάσταση ή τις τρέχουσες συνθήκες των πραγμάτων.

De facto: Η φράση «de facto» σημαίνει «από το γεγονός». Γενικότερα, η έκφραση αυτή, που είναι ευρέως διαδεδομένη, δηλώνει κάτι που συμβαίνει εκ των πραγμάτων, κάτι που είναι πραγματικό κι αληθινό.

Tabula rasa: Από τις πιο γνωστές φράσεις που μαθαίνει κανείς από τα σχολικά χρόνια είναι η λατινική φράση «tabula rasa». Η έκφραση αυτή σημαίνει «άγραφος πίνακας» και δηλώνει κάποιον ή κάτι που δεν έχει επηρεαστεί ή στιγματιστεί ακόμα από τις εμπειρίες και τα βιώματά του. Συχνότερα, τα μικρά παιδιά χαρακτηρίζονται έτσι, γιατί δεν έχουν προλάβει να ζήσουν πολλά.



Mea culpa: Η φράση «mea culpa» χρησιμοποιείται όταν θέλει κάποιος να δηλώσει ότι έκανε κάποιο λάθος, ότι έσφαλε, καθώς η κυριολεκτική μετάφραση της φράσης είναι «λάθος μου».

Persona non grata: Η φράση «persona non grata» σημαίνει «ανεπιθύμητο πρόσωπο» και χρησιμοποιείται για να υποδηλωθεί με ευγενικό τρόπο ότι κάποιος θεωρείται ανεπιθύμητος σε κάποια περίσταση ή ακόμα κι έναν τόπο.

In vitro: Με τη φράση «in vitro», που σημαίνει «σε γυαλί» δηλώνουμε οτιδήποτε δεν έχει συμβεί στο ανθρώπινο σώμα ή στο περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, η φράση αυτή είναι πολύ γνώριμη σε μαθητές και φοιτητές, καθώς χρησιμοποιείται για να δηλωθεί οτιδήποτε γίνεται σε εργαστηριακές συνθήκες κι όχι σε φυσικό περιβάλλον.

Curriculum vitae: Η φράση «curriculum vitae» είναι για την ακρίβεια το βιογραφικό σημείωμα. Στην κυριολεξία της η έκφραση σημαίνει «η ροή της ζωής ενός ανθρώπου», ωστόσο χρησιμοποιείται μεταφορικά υποδηλώνοντας τα πιο σημαντικά στοιχεία της πορείας κάποιου, τις σπουδές του, την εμπειρία του, οτιδήποτε άξιο λόγο για τη ζωή του.



Carpe diem: Η πιο γνωστή ίσως φράση των Λατινικών που έχει διατηρηθεί στα χρόνια είναι το «carpe diem». Αυτή η έκφραση προέρχεται από ένα ποίημα του Οράτιου και μολονότι έχουν εκφραστεί πολλές και διαφορετικές γνώμες για τη μετάφρασή της, η φράση έχει καταλήξει να αποδίδεται ως «άδραξε τη μέρα» και πολύ συχνά χρησιμοποιείται για παρότρυνση και ενθάρρυνση των ανθρώπων να ζουν τη ζωή τους στο έπακρο καθημερινά.

Veni, vidi, vici: «Veni, vidi, vici» λέγεται ότι είπε ο ρωμαίος αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρας για τη νίκη του στο σύντομο πόλεμο με το βασιλιά του Πόντου, Φαρνάκη το Β’, φράση που σημαίνει «ήλθον, είδον και ενίκησα. Η έκφραση χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι που πετύχαμε εύκολα και χωρίς πολύ κόπο.

Pro bono: Η φράση «pro bono» σημαίνει «για το καλό» και στις μέρες μας χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι που κάνουμε χωρίς χρέωση, δηλαδή δωρεάν. Συνηθέστερα χρησιμοποιείται σε νομικό κείμενο.

Et cetera: Η φράση «et cetera» συναντάται κυρίως ως συντομογραφία, etc, στα αγγλικά κείμενα και μπαίνει στο τέλος μια φράσης για να δείξει αυτό που στα Ελληνικά γράφουμε «κτλ», δηλαδή «και τα λοιπά». Χρησιμοποιείται χάριν συντομίας όταν θέλουμε να μην μακρηγορούμε στο λόγο μας.

Πηγή:perierga.gr

Ο μάγκας



Μπαίνει ένας μαγκάκος 1.60, 50 κιλά στο μπαρ έτοιμος για μανούρα και παραγγέλνει…
Καθώς πίνει το ποτό, βλέπει έναν μπρατσαρά από απέναντι, 2 μέτρα, 120 κιλά να τον κοιτάζει.
Σηκώνεται σαν μάγκας, πηγαίνει στο θερίο και του λεει:

«Τρέχει τίποτα ρε καραγκιόζη;;»

Ο μπρατσαράς χαμογελάει και δε λέει τίποτα.



«Τι γελάς ρε ανώμαλε, δεν ακούς που σου μιλάω;» συνεχίζει ο μάγκας

«Φίλε δεν τρέχει τίποτα, δεν κοιτούσα εσένα» του λέει ο μπρατσαράς

«Τα γυρίζεις τώρα ρε αλήτη, αφού σε είδα γ@μω το  σου….»

Πριν προλάβει να το πει έχει σηκωθεί το θερίο και του έχει ρίξει μια μπουνιά που όπως έπαιρνε σβούρες του σκορπούσαν τα δόντια στο μαγαζί……

Σκυμμένος ο 1.60 μάγκας, ψάχνοντας να βρει τα δόντια του γυρνάει στον μπρατσαρά και του λέει:

«Καλά, έτσι και λείπει κανένα τη γαμ**ες!!!!!»

Πηγή:poly-gelio.gr

Τα 11 πράγματα που θέλει μια γυναίκα από έναν άντρα


Εάν κάνω ντους στο σπίτι σου, θέλω να έχεις καθαρές, φρεσκοπλυμένες πετσέτες, χνουδωτές που να μυρίζουν ωραία! Θέλω οδοντόκρεμα (προφανώς δεν έχω την απαίτηση να έχεις οδοντόβουρτσα για guests και να χεις είναι δική μου δουλειά να προνοώ για κάτι τέτοια). Θέλω μαλακτικό, σαμπουάν, με body lotion ή scrub με έχεις!Είναι σχεδόν το ίδιο με το να έχεις κανονίσει να πας σε ένα φίλο σου για ταινία ή video game και να σε περιμένει κρύα μπύρα, πίτσα ή φυλλάδια delivery και η κονσόλα έτοιμη να παίξει! Έτσι θέλω να αισθάνομαι στο μπάνιο σου, ευπρόσδεκτη και cozy!



Φίλα με περισσότερο απ’ όσο αντέχεις, παρ’ ότι αισθάνεσαι ότι έπεται και συνέχεια. Τα χέρια σου να είναι σφιχτά γύρω από τη μέση μου και να παραμένουν εκεί.



Μην ξυριστείς για 3 μέρες και μετά...



Φίλα με στο λαιμό.

Να μυρίζεις κάτι που θα με ταξιδεύει και θα το ταυτίσω αποκλειστικά και μόνο με σένα. Επέλεξε τον κόσμο που σου ταιριάζει και που θες να με συμπεριλάβεις και ραντίσου με αυτόν. Η αίσθηση της όσφρησης που εγείρεται με το εκάστοτε άρωμα του κάθε ανθρώπου είναι μοναδικό και φυσικά ακαταμάχητο!



Τώρα φίλα με στο λαιμό πάλι!



Σφίξε με σαν να μην μπορεί τίποτα και κανένας να μπει ανάμεσα μας. Ένα χέρι γύρω από τη μέση μου και το άλλο πάνω από τους ώμους μου.



Ο ρόλος των χεριών είναι το κλειδί σχεδόν για όλα μεταξύ μας. Δεν πρέπει να είναι τόσο απαλά σαν τα δικά μου, αλλά δε χρειάζεται και να με σφίγγουν ή να με πιέζουν πολύ. Αν είναι τραχιά ή σκληρά, βάλε ενυδατική κρέμα ή λοσιόν, αν είναι πολύ μαλακά, άρχισε τις κατασκευές άμεσα!



Μη μου τραβάς τα μαλλιά για να τα τραβήξεις. Να τα έλκεις προς εσένα (εκτός εάν στο ζητήσω).



Κι όταν σου λέω μην κουνηθείς, το καλύτερο που σου θέλω είναι να μην κουνηθείς!

Πηγή:manslife.gr