Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Βελτίωσης μνήμης ...




Δυο ηλικιωμένα ζευγάρια απολάμβαναν μια φιλική κουβέντα όταν ο ένας από τους άντρες ρώτησε τον άλλο:

- Κώστα, πώς ήταν η κλινική βελτίωσης μνήμης που επισκέφθηκες τον περασμένο μήνα;

- Εκπληκτική! αναφώνησε ο Κώστας. Μας έμαθαν τις τελευταίες ψυχολογικές μεθόδους - οραματισμός, συσχέτιση - έκαναν θαύματα για μένα!

- Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον! Πώς λέγεται αυτή η κλινική;

Ο Κώστας κόλλησε. Σκεφτόταν επίμονα, αλλά δεν μπορούσε να θυμηθεί. Μετά από λίγο όμως, έσκασε ένα πλατύ χαμόγελο και ρώτησε:

- Πώς λέγεται εκείνο το κίτρινο λουλούδι με τα πέταλα που μικρός παίζεις το "Μ' αγαπά δε μ' αγαπά";

- Εννοείς τη μαργαρίτα;

- Ναι, αυτό είναι! και ευθύς γυρνάει προς τη γυναίκα του. Μαργαρίτα, πώς λεγόταν εκείνη η κλινική;

Τύχη ή πεπρωμένο; Γεννήθηκαν στο ίδιο νοσοκομείο, την ίδια μέρα και παντρεύτηκαν 27 χρόνια μετά


Ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο; Ένα ζευγάρι που γεννήθηκε την ίδια μέρα στο ίδιο νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, παντρεύτηκε μετά από δύο δεκαετίες περίπου.

Η Τζέσικα Γκόμες και ο Ααρόν Μπάιρος γεννήθηκαν στις 28 Απριλίου 1990, στο νοσοκομείο Morton στο Τάουντον, περίπου 30 χιλιόμετρα από την Βοστόνη.

Το 2007 άρχισαν να βγαίνουν όταν και οι δύο ήταν 17 ετών. Δέκα χρόνια αργότερα στις 9 Σεπτεμβρίου 2017, το ζευγάρι παντρεύτηκε.

Οι δυο τους μεγάλωσαν σε διαφορετικές κοινότητες σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλον. Γνωρίστηκαν μέσω κοινών φίλων στο γυμνάσιο. Η Γκόμες είπε πως κατάλαβαν πολύ νωρίς ότι γεννήθηκαν την ίδια μέρα, όταν σε μάθημα οδήγησης χρειάστηκε να δείξουν τις ταυτότητές τους και τονίζει πως ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά.

«Πιστεύω πως είναι υπέροχο. Είναι πολύ σπάνιο» δήλωσε η Τζέσικα στην εφημερίδα  Taunton Gazette. «Πιστεύω στη μοίρα και νομίζω πως αυτό είναι μέρος της».

Όταν οι έφηβοι είπαν στους γονείς τους για τη σύμπτωση, εκείνοι έπεσαν από τα σύννεφα. Μάλιστα η Τζέσικα έχει μια φωτογραφία της από το νοσοκομείο με ένα μυστηριώδες μωρό στο βάθος. Θα μπορούσε να είναι ο Ααρόν, αλλά το πρόσωπό του είναι πολύ θολό για να είναι σίγουρη πως είναι αυτός.

17 χρόνια μετά την «πρώτη τους γνωριμία» στο μαιευτήριο, οι δύο τους άρχισαν να βγαίνουν. Όταν ήταν έφηβοι, ο Ααρόν της τηλεφωνούσε σχεδόν κάθε βράδυ μετά το σχολείο.

Τώρα, η Τζέσινα είναι νοσοκόμα και ο Ααρόν εργάζεται στον τομέα των πωλήσεων και του μάρκετινγκ. «Είναι αδερφές ψυχές» λέει μια οικογενειακή φίλη.



Πηγή:iefimerida.gr 

Πώς η αγωνία όταν έχει κάποιος ενώ βλέπει αθλητικό αγώνα στην ΤV, μπορεί να ζορίσει την καρδιά



Η παρακολούθηση του αγώνα κάποιου σπορ στο γήπεδο ή στην τηλεόραση μπορεί να «ζορίσει» την καρδιά ενός ανθρώπου σε δυνητικά επικίνδυνο βαθμό, όσο αν κανείς έπρεπε να τρέξει γρήγορα, σύμφωνα με μια νέα μικρή καναδική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Paul Khairy του Ινστιτούτου Καρδιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καναδικό περιοδικό καρδιολογίας Canadian Journal of Cardiology, μελέτησαν 20 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 36 έως 56 ετών. 

Οι μισοί από αυτούς -φορώντας συσκευές παρακολούθησης της καρδιάς- παρακολούθησαν ζωντανό έναν αγώνα χόκεϊ επί πάγου και οι άλλοι μισοί από την τηλεόραση.

Τις κρίσιμες στιγμές του παιγνιδιού ή προς το τέλος του, όταν η αγωνία κορυφώνεται, οι παλμοί της καρδιάς ενός θεατή μπορούν να υπερδιπλασιασθούν μέσα στο γήπεδο (αύξηση 110%), ενώ στην τηλεόραση να αυξηθούν κάπως λιγότερο (αύξηση 75%). 



Η μέση αύξηση των παλμών ήταν της τάξης του 90%, από 60 σε 114.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι αυξήσεις αυτές αντιστοιχούν στο «ζόρισμα» που τραβάει η καρδιά ενός ανθρώπου στη διάρκεια ενός έντονου φυσικού στρες (θεατές στο γήπεδο) ή ενός μέτριας έντασης φυσικού στρες (θεατές τηλεόρασης), όπως το τρέξιμο.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς φανατικός οπαδός μιας ομάδας, για να αρχίσει να χτυπάει σαν τρελή η καρδιά του κάποιες στιγμές στη διάρκεια του αγώνα (το χόκεϊ στον Καναδά εξάπτει τα πάθη, όπως στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ!).

Οι Καναδοί ερευνητές επεσήμαναν ότι οι γιατροί θα πρέπει να προειδοποιούν τους ασθενείς με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο να αποφεύγουν τις συγκινήσεις των σπορ ή να έχουν το νου τους για τυχόν προειδοποιητικά συμπτώματα την ώρα του αγώνα.

Μια προηγούμενη ολλανδική επιστημονική έρευνα είχε βρει ότι είχαν αυξηθεί τα θανατηφόρα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά τη μέρα που η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ολλανδίας είχε αποκλεισθεί από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1996.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ