Στην αγορά υπάρχουν αναρίθμητα συμπληρώματα διατροφής, αλλά για ποιον ενδείκνυνται τελικά; Είναι ωφέλιμα, αναποτελεσματικά ή μήπως ακόμα και βλαβερά; Το σκεπτικό για τα συμπληρώματα διατροφής είναι να παρέχουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορεί να μην προσλαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες. Τα διατροφικά συμπληρώματα μπορεί να είναι βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, αμινοξέα, λιπαρά οξέα ή και άλλες ουσίες, και υπάρχουν σε μορφή χαπιών, δισκίων, κάψουλας, υγρών κά. Τα συμπληρώματα είναι διαθέσιμα σε ένα εύρος δόσεων και σε διαφορετικούς συνδυασμούς. Όμως, για τη λειτουργία του οργανισμού μας απαιτείται μόνο μια συγκεκριμένη ποσότητα από κάθε θρεπτικό συστατικό, ενώ η λήψη μεγαλύτερων ποσοτήτων δεν είναι απαραιτήτως καλύτερη. Μερικές ουσίες σε υψηλές δοσολογίες μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και να είναι επιβλαβείς. Για τη διασφάλιση, λοιπόν, της υγείας των καταναλωτών, τα συμπληρώματα μπορούν να πωλούνται νόμιμα μόνο με μια κατάλληλη σύσταση για ημερήσια δοσολογία και μια προειδοποίηση να μην ξεπερνιέται η δόση αυτή. Η χρήση των συμπληρωμάτων στην Ευρώπη ποικίλει. Για παράδειγμα, είναι συχνή στη Γερμανία και τη Δανία (στο 43% και 59% των ενηλίκων, αντιστοίχως), αλλά λιγότερο συχνή στην Ιρλανδία και την Ισπανία (23% και 9%, αντιστοίχως). Οι γυναίκες χρησιμοποιούν συμπληρώματα περισσότερο από τους άνδρες.
Ποιος χρειάζεται τα συμπληρώματα διατροφής; Τα συμπληρώματα δεν είναι υποκατάστατα μιας ισορροπημένης υγιεινής δίαιτας. Μία δίαιτα που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, επαρκή πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά θα πρέπει φυσιολογικά να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για μια καλή υγεία. Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν ότι τα μηνύματα που απευθύνονται στο ευρύ κοινό θα πρέπει να εστιάζουν σε συστάσεις με βάση τα τρόφιμα. Τα συμπληρώματα δεν έχουν θέση σε αυτές τις συστάσεις, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού ή άτομα που μπορεί να χρειάζονται συμβουλές σχετικά με τα συμπληρώματα, ακόμα και όταν καταναλώνουν μια υγιεινή ισορροπημένη δίαιτα, όπως οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ή άτομα υπό συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Εξαιτίας εν μέρει του σύγχρονου τρόπου ζωής, δεν καταφέρνουν όλοι να καταναλώνουν μια υγιεινή δίαιτα. Διατροφικές έρευνες στην Ευρώπη έχουν υποδείξει μια υποβέλτιστη πρόσληψη σε αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά. Το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα EURRECA βρήκε ανεπαρκή πρόσληψη για τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη D, το φυλλικό οξύ, το ασβέστιο, το σελήνιο και το ιώδιο. Πρόσφατη σύγκριση εθνικών μελετών έδειξε ευρεία ανησυχία για τις προσλήψεις της βιταμίνης D, ενώ συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλές προσλήψεις ανόργανων συστατικών. Για παράδειγμα, υπάρχει ανησυχία για την πρόσληψη σιδήρου στις έφηβες στη Δανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η υποβαθμισμένη θρεπτική κατάσταση σε σχέση με τον σίδηρο στις γυναίκες αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για τη γέννηση βρεφών με χαμηλό βάρος, ανεπάρκεια σιδήρου και καθυστερημένη γνωσιακή ανάπτυξη. Η θρεπτική κατάσταση ως προς το φυλλικό οξύ είναι επίσης καίριας σημασίας για τις γυναίκες που μπορεί να μείνουν έγκυες. Για αυτές συστήνεται να λαμβάνουν φυλλικό οξύ πριν τη σύλληψη και να συνεχίζουν τη λήψη για τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης. Μια επαρκής θρεπτική κατάσταση σε φυλλικό οξύ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γέννησης βρέφους με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη. Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι 50-70% των Ευρωπαίων έχουν υποβαθμισμένη θρεπτική κατάσταση σε σχέση με τη βιταμίνη D. Καθώς η θρεπτική κατάσταση σε βιταμίνη D εξαρτάται όχι μόνο από τη διατροφική πρόσληψη αλλά και από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί η συμβουλή για τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Σε κάποιες από αυτές (συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, των Κάτω Χωρών και της Σουηδίας) υπάρχουν ήδη σχετικές συστάσεις για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, αν και είναι αναγκαία περισσότερη έρευνα. Άλλες συχνές θεωρήσεις σχετικά με κάποιες ιδιαίτερες ομάδες πληθυσμού και τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής παρουσιάζονται στον Πίνακα 1, αν και ο ορισμός των ομάδων που θεωρούνται σε κίνδυνο διαφέρει μεταξύ των χωρών. Ιδιαίτεροι κίνδυνοι για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού Παρά το ρόλο που μπορεί να έχουν τα συμπληρώματα διατροφής στην υγεία μερικών ατόμων, δεν είναι όλα χρήσιμα για όλους. Στην πραγματικότητα, για κάποια άτομα δεν συστήνεται η λήψη συγκεκριμένων συμπληρωμάτων, ειδικά σε υψηλές δοσολογίες. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα μπορεί να συμβάλλουν σε αυξημένο κίνδυνο υπερβολικής πρόσληψης κάποιων θρεπτικών συστατικών, και έχει προταθεί ότι θα πρέπει να σχεδιάζονται λαμβάνοντας περισσότερο υπόψη τις προσλήψεις των μικροθρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. Τα άτομα θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο να διαβάζουν την ετικέτα και να βεβαιώνονται ότι το εκάστοτε συμπλήρωμα είναι κατάλληλο για αυτά. Για τις έγκυες, για παράδειγμα, τα συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη Α (ρετινόλη), συμπεριλαμβανομένων των ιχθυελαίων, μπορεί να είναι επιβλαβή και να προκαλέσουν ανωμαλίες στη γέννηση, εάν η συνιστώμενη δόση ξεπεραστεί κατά πολύ ή εάν ξεπερνιέται για μια μεγάλη χρονική περίοδο. Οι μελέτες τονίζουν, επίσης, ότι οι καπνιστές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με μερικά συμπληρώματα, συγκεκριμένα σε σχέση με τις μεγάλες δόσεις του β-καροτενίου. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), έχοντας λάβει υπόψη τα δεδομένα στον τομέα, κατέληξε ότι η έκθεση σε λιγότερο από 15 mg/ημέρα β-καροτενίου είναι ασφαλής στο γενικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των καπνιστών. Συμπέρασμα Για μερικές ομάδες πληθυσμού συστήνεται η λήψη συγκεκριμένων συμπληρωμάτων. Το γενικό μήνυμα όμως είναι: ακολουθείστε μια υγιεινή, ισορροπημένη δίαιτα, διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες στα συμπληρώματα και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και αποφεύγετε τη λήψη πολλαπλών δόσεων που ξεπερνούν τη Συνιστώμενες Διαιτητικές Παροχές (RDAs). Σε περιπτώσεις αμφιβολίας, αναζητείστε τη συμβουλή ενός διαιτολόγου ή ιατρού πριν διαλέξετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Πηγή:eufic.org
Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανές δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα. Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο. Το 1908 ήταν μια χρονιά - ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας. Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.
Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες. Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια! Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση». Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000. Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα. Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Σας κράζουν πίσω από την πλάτη σας; Έτσι θα αντιμετωπίσετε σωστά ένα κουτσομπολιό
Φήμες… όλοι έχουμε υπάρξει θήτες ή θύματα κακών φημών. Η ιδιοσυγκρασία και η παρατηρητικότητα του ανθρώπου, τον κάνουν να σχολιάζει ηθελημένα ή μη, τις καταστάσεις γύρω του. Αυτό μπορεί να συμβεί καθημερινά, ακόμα και στο εργασιακό σας περιβάλλον. Οι πράξεις και η απόδοσή σας, είναι βέβαιο πως θα είναι αντικείμενο σχολιασμού των συναδέλφων σας, από τη στιγμή που το περιβάλλον είναι ανταγωνιστικό. Οι κακές φήμες ωστόσο, τόσο σε προσωπικές σχέσεις όσο και στην εργασία έχουν κακό αντίκτυπο. Σας σπαταλούν χρόνο ανούσια, μπορεί να σας στιγματίσουν και αυξάνοντας το άγχος σας, κλονίζουν το ηθικό σας. Πώς όμως μπορούμε να διαχειριστούμε κάτι τέτοιο; Σας προτείνουμε μεθόδους για να διαχειριστείτε μια κακή φήμη που έχει βγει για εσάς. Loading... Μην αφήνετε περιθώρια Ποτέ μην λέτε την ατάκα: «Κανένα σχόλιο». Όταν υπάρχουν φήμες γύρω από το όνομά σας, μια τέτοια απάντηση θα σας καταδικάσει. Η αβεβαιότητα που αφήνει μια τέτοια ατάκα, πρόκειται να εντείνει την ατμόσφαιρα και τη συζήτηση γύρω από το όνομά σας. Το να προσποιηθείτε πως είστε αδιάφοροι θα ρίξει λάδι στη φωτιά, ενώ διατηρώντας μια αμυντική ή συναισθηματική στάση, πρόκειται να επιβεβαιώσει έμμεσα τη φήμη.
«Κόφτε το» από τη ρίζα Οι φήμες έχουν το κακό πως εξελίσσονται. Μπορεί να ξεκινήσει κάτι μικρό, που στη συνέχεια να γιγαντωθεί εις βάρος σας. Όσο ασήμαντο και αν είναι κάτι που σας αφορά και δεν υφίσταται, οφείλετε να το διακόψετε και να δείξετε με κάθε τρόπο την αναλήθεια του. Αφήστε στην άκρη τους συναισθηματισμούς Τέτοιες περιπτώσεις αφορούν κυρίως μικρότερες ηλικίες. Εάν κάποιος ξεκινήσει ψευδείς φήμες εις βάρος σας, είναι πιθανό να θελήσετε εκδίκηση από τον ίδιο. Αντ’ αυτού προσπαθήστε να ηρεμήσετε και να σκεφθείτε λογικά πριν κάνετε οτιδήποτε, που μπορεί να σας γυρίσει μπούμερανγκ. Το ίδιο θα γίνει αν προσπαθήσετε να δημιουργήσετε φήμες εις βάρος τους. Μιλήστε με σθένος Η σιωπή σας στην περίπτωση κουτσομπολιού μόνο ωφέλιμη δεν είναι. Για το λόγο αυτό οφείλετε να δείξετε ανώτεροι και να υποστηρίξετε με θάρρος τη θέση σας. Απευθυνθείτε στο άτομο από το οποίο έχετε ακούσει τη φήμη και δηλώστε του ευθαρσώς πως το συγκεκριμένο πράγμα δεν ευσταθεί. Οι κατάματες απαντήσεις είναι πάντα πιστευτές. Πώς να διαχειριστείτε μια κακή φήμη ή ένα κουτσομπολιό.Αλλάξτε συνήθειες Όταν μια φήμη πηγάζει από κάτι, που συνηθίζετε να κάνετε και το θεωρείτε πλήρως φυσιολογικό, μπορείτε να το διακόψετε. Για παράδειγμα εάν συνηθίζετε να κάνετε διάλειμμα από τη δουλειά με κάποιον/α συνάδελφό σας, πολλοί κακόβουλοι θα ισχυριστούν πως «κάτι τρέχει». Αφού ξεκαθαρίσετε τη θέση σας σε όποιον ξεκινάει μια τέτοια φήμη, φροντίστε να απομακρυνθείτε μερικώς από τη συνήθεια του κοινού διαλείμματος. Με τον τρόπο αυτό, θα σβήσετε κάθε πιθανή υποψία. Περάστε στην αντεπίθεση Πρόκειται για μια τεχνική που αν και ελαφρώς ριψοκίνδυνη είναι ότι πιο αποτελεσματικό. Εξηγείστε στο περιβάλλον σας, γιατί έχει δημιουργηθεί μια τέτοια φήμη εις βάρος σας και ποιός μπορεί να ωφελείται από αυτή. Κατόπιν, δημιουργήστε μια νέα αλήθεια. Δώστε στο «κοινό» σας μια αλήθεια, που θα αντιστρέφει τις κακές φήμες. Η τεχνική αυτή ονομάζεται «stealing thunder» και την εφαρμόζουν αρκετά οι διάσημοι. Για παράδειγμα όταν υπάρχουν φήμες για το χωρισμό ενός ζευγαριού, μια δήλωση σχετική με προσπάθεια για εγκυμοσύνη, αντιστρέφει το κλίμα και τις φήμες. Γίνετε το καλό παράδειγμα Για να αποφύγετε μελλοντικές δύσκολες στιγμές με κουτσομπολιό μπορείτε να γίνετε εσείς οι ίδιοι παράδειγμα προς μίμηση. Συγκεκριμένα, όταν σας πλησιάσουν για να σας πουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία, προτιμήστε να μην εμπλακείτε. Είναι θετικό να συμμετέχετε σε μια τέτοια συζήτηση όταν είναι παρόντα τα άτομα που αναφέρονται. Κάντε ότι απαιτείται (ρωτήστε, μιλήστε απευθείας στο άτομο που τον αφορά…), για να ανακαλύψετε την αλήθεια. Με τον τρόπο αυτό δείχνετε χαρακτήρα και αποφεύγετε μελλοντικά παρόμοια προβλήματα. Προσέξτε ποιους εμπιστεύεστε Όταν δημιουργείται ένα κουτσομπολιό, είναι πιθανό να έχει διαρρεύσει μια πληροφορία από άτομο, που έχετε εμπιστευθεί σχετική πληροφορία. Είναι μαθηματικά βέβαιο, πως μπορείτε να βρείτε από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί μια φήμη, ποιός την έχει ξεκινήσει. Οφείλετε να μάθετε από κάτι τέτοιο και να προσέχετε πού ανοίγεστε και τι λέτε στο μέλλον. Πώς να διαχειριστείτε μια κακή φήμη ή ένα κουτσομπολιό.Χρήσιμες συμβουλές Να είστε ευγενικοί και ήρεμοι. Η αυστηρότητα αρμόζει μόνο εάν οι συμπεριφορές παραμείνουν επίμονες. Ορισμένες φήμες είναι τελείως παιδικές. Όπως για παράδειγμα για πιθανό ερωτικό ενδιαφέρον. Αυτές είναι και οι πιο εύκολες να διακοπούν. Μην αγχωθείτε. Εάν πρόκειται για αστειότητα, γελάστε κατάμουτρα και πιστέψτε στις δυνάμεις σας για να τη διαχειριστείτε σωστά. Συγκεντρώστε τα άτομα στα οποία έχει διαδοθεί η φήμη και ανακοινώστε τους την πραγματική αλήθεια. Με τον τρόπο αυτό θα δείξετε πως δεν έχετε τον παραμικρό φόβο ή δισταγμό. Κρατήστε θετική στάση. Αυτό θα σας κάνει να φανείτε ανώτεροι και ανεπηρέαστοι από τα εις βάρος σας ψέματα. Οφείλετε να είστε σύντομοι και ευθείς στις απαντήσεις σας, όταν θέλετε να ξεκαθαρίσετε για κακές φήμες. Με αυτόν τον τρόπο δεν αφήνετε περιθώρια αμφισβήτησης. ΜΗΝ επιτρέψετε τα κουτσομπολιά να επηρεάσουν τη ζωή σας. Για παράδειγμα αν υπάρχει φήμη στο εργασιακό σας περιβάλλον, δεν πρέπει να επηρεάσει τη δουλειά σας. Είναι αρκετά δύσκολο καθώς κλονίζεστε, όμως φροντίστε να ξεκαθαρίσετε το ταχύτερο δυνατό. Πηγή: fumara.gr
Έχεις την εντύπωση πως όσο περισσότερη πρωτεΐνη καταναλώνεις τόσο πιο πολύ θα «φουσκώσουν» οι μύες σου; Ξανασκέψου το!
Όπως αποδεικνύεται οι μύες σου μπορούν να απορροφήσουν μόνο συγκεκριμένο ποσοστό πρωτεΐνης από γεύματα ή από συμπληρώματα διατροφής.
"Η πρωτεΐνη που χρειάζονται ο σκελετός και οι μύες σου είναι περίπου 25 με 30 γραμμάρια από κάθε γεύμα υψηλής διατροφικής αξίας", αναφέρει ο καθηγητής διατροφολογίας Doug Paddon-Jones, του Πανεπιστημίου του Τέξας. "Η πρωτεϊνοσύνθεση είναι ο επιστημονικός όρος για να αναφερθούμε στην δημιουργία και την αποκατάσταση των μυών", επισημαίνει, "η γυμναστική βοηθάει να σχηματίζονται στους μύες περισσότερα κύτταρα. Όσο περισσότερη προπόνηση κάνει ένα άτομο τόσα περισσότερα νέα κύτταρα δημιουργεί. Η πρωτεΐνη χρησιμεύει στην αποκατάσταση των καταπονημένων από την άσκηση μυών με αποτέλεσμα αυτοί να είναι πιο αποδοτικοί και να γίνονται δυνατότεροι και μεγαλύτεροι."
Αν από κάθε γεύμα σου προσλαμβάνεις λιγότερα από 25 γραμμάρια πρωτεΐνης και γυμνάζεσαι τακτικά τότε οι μύες σου θα αρχίσουν να ατροφούν, αφού θα αντιμετωπίζουν έλλειψη δομικών στοιχείων που βοηθούν στην ανάπτυξή τους. Αν όμως προσλαμβάνεις περισσότερα από 35 γραμμάρια, τότε οι μύες σου απορροφούν μόνο την ποσότητα που χρειάζονται και η υπόλοιπη πρωτεΐνη αποθηκεύεται σε άλλα μέρη του σώματος σου ή αποβάλλεται από τον οργανισμό. Ο μαγικός αριθμός που πρέπει να θυμάσαι ότι προσλαμβάνεις είναι: 25 με 35 γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα. Πηγή:manslife.gr