0




Είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά των Ελλήνων και από τα πιο χαρακτηριστικά της χώρας μας. Η πίτα γύρο είναι ένα πλήρες γεύμα, νόστιμο, οικονομικό και τη βρίσκεις παντού. Πόσες θερμίδες έχει η πίτα γύρο; Πρέπει να αισθανόμαστε… τύψεις κάθε φορά που την απολαμβάνουμε;

Η πραγματικότητα είναι πως, ανάλογα με τα υλικά, μπορεί να εξελιχθεί σε θερμιδική βόμβα αλλά με λίγη προσοχή δεν χρειάζεται να ανησυχούμε και τόσο.



Μια πίτα γύρο απ’ όλα (σουβλάκι όπως λένε στην Αθήνα) αποτελείται από την πίτα, το κρέας (χοιρινό ή κοτόπουλο σε γύρο ή καλαμάκι), τζατζίκι (ή σως), τηγανητές πατάτες, ντομάτα και κρεμμύδι.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα υλικά που περιέχονται στην πίτα και τις θερμίδες τους.

ΠΙΤΑ
Πίτα αλάδωτη θερμίδες: 170
Πίτα με λάδι θερμίδες: 260

ΚΡΕΑΣ
Σουβλάκι χοιρινό (καλαμάκι) θερμίδες: 180
Γύρος χοιρινός θερμίδες: 270
Σουβλάκι κοτόπουλο (καλαμάκι) θερμίδες: 130
Γύρος κοτόπουλο θερμίδες: 220

ΠΑΤΑΤΕΣ
Πατάτες τηγανιτές θερμίδες: 100

ΤΖΑΤΖΙΚΙ θερμίδες: 30

ΣΩΣ θερμίδες: 180

ΝΤΟΜΑΤΑ, ΚΡΕΜΜΥΔΙ ή ΜΑΡΟΥΛΙ θερμίδες: 10

Παρά τις φήμες που κυκλοφορούν μια μερίδα πατάτες (150 γραμμάρια) έχει περίπου 500-600 θερμίδες (λιγότερες αν τηγανιστούν με ελαιόλαδο).

Ας κάνουμε λοιπόν τους υπολογισμούς:

Η χειρότερη επιλογή είναι πίτα (λαδωμένη) με γύρο χοιρινό και σως. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε 260+270+100+180+10=730. Μια τέτοια πίτα γύρο έχει 820 θερμίδες.



Η καλύτερη επιλογή είναι αλάδωτη πίτα με σουβλάκι κοτόπουλο και τζατζίκι που μας δίνει 170+130+100+30+10 = 440 θερμίδες

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Στην πραγματικότητα τα παραπάνω είναι θεωρητικοί υπολογισμοί καθώς λίγοι είναι αυτοί που επιλέγουν τέτοιους συνδυασμούς. Οι κλασικοί συνδυασμοί είναι χοιρινό με τζατζίκι και κοτόπουλο με σως.

Άρα έχουμε και λέμε:

ΠΙΤΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ
ΣΟΥΒΛΑΚΙ (ΚΑΛΑΜΑΚΙ): 580 θερμίδες (490 θερμίδες με αλάδωτη πίτα)
ΓΥΡΟ: 670 θερμίδες (580 θερμίδες με αλάδωτη πίτα)

ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: 
ΣΟΥΒΛΑΚΙ (ΚΑΛΑΜΑΚΙ): 680 θερμίδες (590 θερμίδες με αλάδωτη πίτα)
ΓΥΡΟ: 770 θερμίδες (680 θερμίδες με αλάδωτη πίτα)

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ποιότητα των υλικών μπορεί να μειώσει (λίγο) ή να αυξήσει (αρκετά) τις θερμίδες που έχει μια πίτα γύρο. Σημαντικοί παράγοντες είναι το λάδι τηγανίσματος και το κρέας στο γύρο.





Πηγή:perierga.gr

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top