0



Το παπιγιόν μπήκε στο ανδρικό λαιμό από τον 18ο αιώνα αλλά υιοθετήθηκε και γενικεύτηκε στη διάρκεια του 19ου αιώνα, ως απαραίτητο αξεσουάρ μαζί με το σμόκιν. Σύμφωνα με γάλλους ερευνητές το εμπνεύστηκαν από την στρατιωτική μόδα της Κροατίας. Αλλοι, υποθέτουν ότι προέρχεται από την στρατιωτική στολή της Πρωσίας.



Σε κάθε περίπτωση, επί δεκαετίες, αυτό το κομψό αξεσουάρ ήταν απαραίτητα λευκό ή μαύρο. Εκτός από τις επίσημες εμφανίσεις στόλιζε το ανδρικό ντύσιμο ορισμένων ειδικών κατηγοριών: των γιατρών, των ζωγράφων και των σερβιτόρων που προτιμούσαν το παπιγιόν παρά τη γραβάτα που μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα εξαιτίας του μήκους της.

Επί πολλές δεκαετίες, πάντως, το παπιγιόν όριζε μια σοβαρή, κομψή εμφάνιση.

Στη διάρκεια του 20ού αιώνα άρχισε σοβαρά να απειλείται από τον μεγάλο του ανταγωνιστή, την γραβάτα που έγινε με τα χρόνια το απαραίτητο αξεσουάρ για να συνοδεύσει ένας άνδρας το κοστούμι.



Σιγά σιγά το παπιγιόν, παρά το γεγονός ότι είχε κάποιους επίμονους λάτρεις, όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος δεν αποχωριζόταν ποτέ το παπιγιόν του, έγινε ντεμοντέ κομμάτι.



Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να επανέλθει, σε πιο σύγχρονη μορφή, στην ανδρική γκαρνταρόμπα. Άλλαξε χρώμα, απέκτησε σχέδια, μεγάλωσε σε σχήμα, απελευθερώθηκε. Το κύριο χαρακτηριστικό τους, στον 21ο αιώνα, είναι τα φανταχτερά χρώματα και σχέδια. Βαμβακερά, λινά ή βελούδινα αρχίζουν σταδιακά να κατακτούν ένα ειδικό κοινό που αναζητά ένα στοιχείο σικ, εντελώς προσωπικό και πρωτότυπο στο ντύσιμο.












Το παπιγιόν φοριέται σήμερα κυρίως σε γάμους, σε πανεπιστημιακές συγκεντρώσεις ή σε εκδηλώσεις επιχειρήσεων. Κάνει δειλά βήματα και στον κόσμο της εργασίας ή του θεάματος. Φοριέται με κοστούμι, με σμόκιν, με τζην. Εσπασε τους κώδικες.









Ο Βέλγος τραγουδιστής Stromae το χρησιμοποιεί κατά κόρον για να δείξει ότι δεν πρέπει κάποιος να τον παίρνει και πολύ στα σοβαρά.



Οσοι φορούν παπιγιόν σήμερα είναι γιατί θέλουν να δείξουν ότι είναι απόλυτα μοντέρνοι και πρωτότυποι. Και αφορά όλο και περισσότερες γυναίκες...









Πηγή:  iefimerida.gr 

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top