0



Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ένα διαζύγιο είναι πολλές και διάφορες, όπως για παράδειγμα οι πιο συχνές που είναι η ασυμφωνία χαρακτήρων, οι δουλειές του σπιτιού, η ζήλια και η απιστία.




Μια πρόσφατη έρευνα όμως από το Πανεπιστήμιο  του Χάρβαρντ ανακάλυψε μια ακόμη πολύ σημαντική αιτία, η οποία είναι αν ο άντρας έχει δουλειά με πλήρη απασχόληση η όχι.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Sociological Review με δεδομένα από συνεντεύξεις 6,300 παντρεμένων ζευγαριών μεταξύ της χρονικής περιόδου 1968 με 2013, αποδείχτηκε πως τα ζευγάρια όπου ο σύζυγος ήταν άνεργος είχαν 32% υψηλότερες πιθανότητες για διαζύγιο, συγκριτικά με τα ζευγάρια εκείνα που ο άντρας είχε δουλειά με πλήρη απασχόληση και βοηθούσε στα έξοδα της οικογένειας.

Επίσης η συνεισφορά στις δουλειές του σπιτιού ή στις εξωτερικές δουλειές μπορούν να επηρεαστούν από την επέτειο του ζευγαριού. Τα ζευγάρια που είχαν παντρευτεί πριν από το 1975 αντιμετώπιζαν περισσότερα προβλήματα όταν οι γυναίκες έκαναν λιγότερες δουλειές, ενώ τα ζευγάρια που είχαν παντρευτεί μετά το 1975 είχαν μεγαλύτερη ένταση όταν ο σύζυγος ήταν άνεργος.





Σίγουρα το να χάσεις τη δουλειά σου, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη ή κάποια προβλήματα ψυχικής υγείας, τονίζει η Alexandra Killewald, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

 Με άλλα λόγια, η ταυτότητα και η αξία του άντρα είναι σημαντικό να συνδέεται με την δουλειά του, η οποία μπορεί να έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο στην ποιότητα και την υγεία του γάμου τους.

Τι σημαίνει όμως αυτό για τους μπαμπάδες που μένουν στο σπίτι;  Δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για τους ερευνητές έτσι ώστε να καταλήξουν με ακρίβεια σε κάποιο συμπέρασμα. Αυτό όμως που τονίζει η Killewald, είναι πως αυτές οι καταστάσεις συνήθως δεν είναι προσχεδιασμένες και γι΄αυτό είναι σημαντικό σε ορισμένες περιπτώσεις να γίνονται κάποιες εξαιρέσεις.

 Πηγή:manslife.gr

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top