0


  
Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα βασικότερα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός ενός ανθρώπου για να λειτουργήσει σωστά και να διατηρηθούν δυνατοί και υγιείς οι μύες του σώματος. Ωστόσο υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που συχνά ακούμε σχετικά με την πολυσυζητημένη πρωτεΐνη τα οποία δεν ισχύουν, με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε!





1. Δεν χρειάζεται να καταναλώνεις πρωτεΐνη αμέσως μετά τη γυμναστική σου.




Σίγουρα θα διαβάζεις τη παραπάνω πρόταση με το στόμα ανοιχτό όπως και πολλοί νέοι άντρες που πιστεύουν την ίδια θεωρία μαζί με εσένα. Πολλοί θεωρούν πως χρειάζεται να πιούν ένα τεράστιο shaker πρωτεΐνης μετά από κάθε επίσκεψη στο γυμναστήριο, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματα της προπόνησης τους.

Οι άντρες που έχουν σωματότυπο σε στυλ Arnold Schwarzenegger, οι οποίοι κατεβαίνουν σε αγώνες και ασχολούνται με το bodybuilding , πιθανότατα χρειάζεται να καταναλώνουν πρωτεΐνη κάθε 4 ώρες.

Για τους υπόλοιπους όμως, το να καταναλώνουμε πρωτεΐνη με τα γεύματα μας, παρέχουμε στους μύες του σώματος όλα όσα χρειάζονται για να διατηρούνται δυνατοί σε κάθε προπόνηση.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the International Society of Sports Nutrition, πάνω στο timing που πρέπει να καταναλώνει κάποιος πρωτεΐνη, ανακάλυψε πως η κατανάλωση πρωτεΐνης αμέσως μετά την προπόνηση δεν έχει κάποια ουσιαστικά οφέλη όσον αφορά την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη των μυών, συγκριτικά με το καταναλώσεις την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης αργότερα στα γεύματα σου.




2. Αν είσαι κουρασμένος δεν σημαίνει πως δεν έχεις καταναλώσει αρκετή πρωτεΐνη.




Το να νιώθεις συνεχώς κουρασμένος μπορεί να είναι σημάδι πως το σώμα σου έχει λίγη ποσότητα πρωτεΐνης. Αυτό όμως πρόκειται να συμβεί μόνο αν οι αποθήκες πρωτεΐνης του οργανισμού σου είναι πολύ μειωμένες και εννοούμε περιπτώσεις που έχουν σοβαρή έλλειψη πρωτεΐνης, όχι το να αποφύγεις ένα ή δυο πρωτεϊνούχα γεύματα.

Αν είσαι χορτοφάγος ή για τον οποιοδήποτε λόγο αποφεύγεις να καταναλώνεις ζωικές πηγές πρωτεΐνης και αισθάνεσαι συνεχώς κουρασμένος όπως επίσης και αν τα άκρα σου (χέρια, πόδια) τείνουν να λεπταίνουν, ενώ το μέγεθος της κοιλιάς και της μέσης σου δεν αλλάζει, τότε είναι πιθανόν να μην καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη.

Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, το να αισθάνεσαι κουρασμένος δεν έχει καμία σχέση με την ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνεις.



3. Με το να καταναλώνεις περισσότερη πρωτεΐνη δεν χάνεις περισσότερα κιλά.




Η πρωτεΐνη μπορεί να αυξήσει τον κορεσμό του οργανισμού και να αισθάνεσαι χορτάτος για περισσότερη διάρκεια μετά από κάθε γεύμα, με αποτέλεσμα να χάνεις κιλά. Υπάρχει όμως και ένα συγκεκριμένο όριο, διότι αν το παρακάνεις και καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, μπορεί να παχύνεις.

Αν θέλεις να προσθέσεις πρωτεϊνούχες τροφές στη διατροφή σου για να περιορίσεις την πείνα σου και να ενδυναμώσεις τους μύες σου, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αντικαταστήσεις τις θερμίδες από τους υδατάνθρακες με τις θερμίδες της πρωτεΐνης σε κάθε σου γεύμα.

Για παράδειγμα, αν συνηθίζεις να τρως ένα κουλούρι ολικής άλεσης με τυρί κρέμα για πρωινό, μην προσθέσεις αυγά ή  γιαούρτι στο πιάτο σου. Αντιθέτως, μείωσε τη μερίδα από το κουλούρι σου έτσι ώστε να προσθέσεις τα αυγά ή το γιαούρτι στο γεύμα σου.

Πηγή:manslife.gr

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top