0

Το πρωινό ξύπνημα είναι για τους περισσότερους ανθρώπους μια δύσκολη υπόθεση. Ειδικά αν ο λόγος που σηκώνεσαι από το κρεβάτι είναι για να πας στην δουλειά. Οι επιστήμονες όμως τώρα υποστηρίζουν ότι αυτή η αντίδραση δεν είναι και τόσο παράλογη.

Νέα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Κρίστοφερ Μπάρνς, με σχετική μελέτη του, υποστηρίζουν την δημοφιλή πλέον άποψη στην επιστημονική κοινότητα ότι ο άνθρωπος δεν θα πρέπει να ξεκινά την εργασία του πολύ νωρίς το πρωί.
Σύμφωνα με τα ευρήματα του καθηγητή, ο λόγος δεν είναι απλά «μια ωδή στην τεμπελιά», αλλά ένας τρόπος για να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της παραγωγικότητας του κάθε ανθρώπου, κάτι το οποίο δύσκολα επιτυγχάνεται για αρκετούς στις 8 η ώρα το πρωί.
«Όταν το ωράριο εργασίας ευθυγραμμίζεται με τις προσωπικές συνήθειες ύπνου του κάθε υπαλλήλου, τότε αυτός προσφέρει υψηλότερης ποιότητας και πιο καινοτόμες υπηρεσίες, επειδή ο εργαζόμενος με αυτόν τον τρόπο είναι περισσότερος εστιασμένος, λιγότερο αγχωμένος και γενικά πιο υγιής», έγραψε ο Μπάρνς στην διατριβή του.
Το αντίθετο επίσης ισχύει. Όταν δηλαδή ο εργαζόμενος νιώθει να στερείται του ύπνου είναι πιο επιρρεπής σε λάθη και ατυχήματα.
Βέβαια, όπως τονίζει και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονάχου, Τίλ Ρόνενμπεργκ, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός και όπως λέει χαρακτηριστικά «είναι σαν το μέγεθος του πέλματος μας. Άλλοι έχουν μεγάλα πόδια και άλλοι μικρά. Οι περισσότεροι όμως βρίσκονται κάπου στην μέση».
Σύμφωνα με τον Ρόνενμπεργκ κάθε ον, από τα πιο πρώιμα μέχρι τον ίδιο τον άνθρωπο έχει εντός του ρυθμισμένο ένα «βιολογικό ρολόι». Ο σύγχρονος τρόπος εργασίας έχει ως αποτέλεσμα σύμωνα με τους υπολογισμούς τους, πάνω από το 70% των εργαζομένων να υποφέρουν από αυτό που οι επιστήμονες του είδους αποκαλούν «social jetlag» και το οποίο αναφέρεται στο αίσθημα του ανθρώπου ότι βρίσκεται σε λάθος χρόνο, καθώς νιώθει ότι δεν συμβαδίζουν οι δράσεις του με όσα του «λέει» ο εσωτερικός του χρονομετρητής.



Ο Ρόνενμπεργκ απέδειξε την θεωρεία του ότι οι εργαζόμενοι που συγχρονίζουν το εργασιακό τους ωράριο με το βιολογικό τους ρολόι είναι πιο παραγωγικοί και πιο υγιείς, με σχετικό πείραμα που εφάρμοσε σε εργοστάσιο της VW στην Γερμανία.

Σύμφωνα με έναν άλλον επιστήμονα, τον Καθηγητή της Οξφόρδης Πολ Κίλευ, ο ετεροχρονισμός μεταξύ του βιολογικού μας ρολογιού και του προγράμματος που καλούμαστε να ακολουθήσουμε ξεκινά συνήθως στην εφηβική ηλικία.
Αρκετά σχολεία σε ΗΠΑ και Βρετανία έχουν μετακινήσει την ώρα έναρξης των μαθημάτων τους για κάποιες ώρες αργότερα, δεδομένων και αυτών των πρόσφατων επιστημονικών ευρημάτων για πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει το πολύ πρωινό ξύπνημα σε κάποιους.



Όπως υποστηρίζει ο Κίλευ είναι απολύτως φυσιολογικό για πολλούς ανθρώπους να ξεκινούν την εργασία τους νωρίς και να καταφέρνουν να είναι αποδοτικοί. Αυτό όμως δεν πρέπει να οδηγεί το συμπέρασμα ότι όσοι ξυπνάν νωρίς είναι πιο εργατικοί και συνεπείς, ενώ όσοι καθυστερούν «να πάρουν μπρος» είναι τεμπέληδες ή ανίκανοι. Όπως χαρακτηριστικά λέει «όλα βασίζονται στον Κιρκάδιο ρυθμό του καθενός, ο οποίος καθορίζεται από την βιολογία και όχι από την συνήθεια».
Όπως λέει και ο Ράιαν Όλσον, από το Ινστιτούτο Υγείας στην Εργασία των ΗΠΑ, «όταν οι εργοδότες σταματήσουν να εστιάζουν τόσο πολύ στην τήρηση του ωραρίου, θα αρχίσουν να ασχολούνται περισσότερο με το μείζον που είναι τι περιμένουν ως αποτέλεσμα από την εργασία που πληρώνουν.




Πηγή: iefimerida.gr 

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top