0


Όλοι όσοι μέχρι τώρα νομίζατε ότι το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους, μάθετε ότι κάνατε λάθος.. Αυτό να δούμε, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου χωρίς κόκκινο χρώμα και τι στον κόσμο. Και όμως... Μίαε ρευνητική ομάδα από το Πανεπιστημίο της Οζάκα, σε συνεργασία με την εταιρεία τηλεπικοινωνίας ΝΤΤ, με επικεφαλής τον Χσιν-Νι Χο, ζήτησε από ομάδα εθελοντών να μπουν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και να αγγίξουν δύο αντικείμενα, το ένα μπλε και το άλλο κόκκινου χρώματος.



Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, το κόκκινο αντικείμενο έγινε αισθητό ως πιο κρύο, κατά μισό βαθμό Κελσίου, από το μπλε.  Η μελέτη λοιπόν ακυρώνει την μέχρι σήμερα διαδεδομένη αντίληψη και ακυρώνει προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει ότι ο κόκκινος φωτισμός σε ένα δωμάτιο γίνεται αντιληπτός από τους ανθρώπους ως πιο ζεστός, ενώ ο μπλε ως πιο ψυχρός. Όταν όμως οι άνθρωποι αγγίζουν μπλε και κόκκινα αντικείμενα, τότε νιώθουν το αντίστροφο για τη θερμοκρασία τους. 

Μία πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ψυχολογικής φύσης και έχει να κάνει με τη διάψευση των προσδοκιών μας. Όχι μόνο θεωρούμε από πριν δεδομένο ότι, ένα κόκκινο αντικείμενο είναι πιο ζεστό από το μπλε, αλλά επίσης στο μυαλό μας ασυνείδητα έχουμε την αντίληψη ότι θα είναι πιο ζεστό από ό,τι αυτό είναι στην πραγματικότητα. 

Πηγή:manslife.gr

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top